COMUNITATE

Workshop despre geodiversitatea și biodiversitatea din Țara Hațegului, în Geoparcul Dinozaurilor

Sursa foto: Asociația Wild Roots
Workshop despre geodiversitatea și biodiversitatea din Țara Hațegului, în Geoparcul Dinozaurilor

”Viața secretă a pietrelor. Geodiversitatea și biodiversitatea din Țara Hațegului” este titlul workshop-ului găzduit la Casa Pietrelor, noul punct de vizitare și de interpretare aflat în curs de amenajare în Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București.

Participanții la workshop, ambasadori și voluntari pentru Geoparc, au aflat o mulțime de informații interesante în cadrul prezentărilor susținute de specialiști în paleontologie, speologie și biodiversitate, membri ai Asociației Widerness Research and Conservation, partener în proiect. Workshopul a fost organizat de Asociația Wild Roots, în cadrul proiectului ”Casa Pietrelor, punct de vizitare și educație non-formală în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”.

Raluca Văcărescu le-a dezvăluit participanților, în prezentarea ”Lumea dispărută din Țara Hațegului”, informații despre cum a apărut Pământul și evoluția lui, despre apariția plantelor și a animalelor, dar și despre dinozaurii pitici care au populat fosta insulă a Hațegului cu cca 70 de milioane de ani în urmă. ”Peșterile – arhive ale geodiversității” au fost prezentate de Ionuț Mirea, care i-a purtat pe participanți într-o călătorie în adâncuri unde, dincolo de frumusețea formațiunilor, se ascund o multitudine de informații despre  trecutul Terrei. ”Biodiversitate – diversitate naturală” a fost prezentarea suținută de Iulia Miu. Ea a povestit despre relațiile complexe din ecosisteme, despre cum noi, oamenii, jucăm un rol important în menținerea biodiversității, despre ajutorul pe care îl primim din partea sa în viața de zi cu zi și cât de puțin conștientizăm acest lucru.

Casa Pietrelor_2

Dragoș Măntoiu a vorbit captivant în prezentarea sa ”Liliecii: o lume ascunsă a sunetelor”. El a demontat, împreună cu cei prezenți, miturile legate de lilieci, și a explicat rolul esențial pe care aceștia îl joacă în lanțul trofic. Prezentarea a fost însoțită și de o aplicație practică de bioacustică, știința ce îmbină elemente de biologie cu cele de fizică acustică, adică studiul sunetelor. Practic, cu ajutorul unor instrumente speciale au fost înregistrate sunetele scoase de lilieci, iar apoi, ținându-se cont de anumite caracteristici ale sunetelor, au putut fi determinate speciile de lilieci aflate în zonă. De asemenea, au fost montate două căsuțe destinate liliecilor.

Proiectul ”Casa Pietrelor” este derulat de Asociația Wild Roots și Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Noul spațiu de vizitare, aflat în curs de amenajare la Ohaba Sibișel, comuna Râu de Mori, le va dezvălui vizitatorilor legăturile dintre ”lumea nevie” (geodiversitatea) și ”lumea vie” (biodiversitatea). La realizarea sa sunt utilizate materiale exclusiv ecologice – lut, lemn, pământ și iarbă, dispuse astfel încât să prezinte succesiunea stratelor în natură plecând de la roca mamă – fundația de piatră, și până la stratul fertil (pământul) împreună cu iarba care va acoperi întrega structură. Spațiul va găzdui ateliere și activități de educație nonformală, workshopuri și aplicații practice care să faciliteze înțelegerea noțiunilor legate de geodiversitate și biodiversitate precum și legăturile dintre acestea.

Casa Pietrelor_3

”Casa Pietrelor” este unul dintre cele două mari proiecte educaționale derulate în această vară pe teritoriul Geoparcului. Cel de-al doilea proiect este ”Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale”și este derulat de Asociația Drag de Hațeg împreună cu Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București. Unul din evenimentele majore ale proiectului va avea loc pe 24 August, când este celebrată Ziua Vulcanilor. În cadrul evenimentului, simpatica mascotă Andi Andezit le va dezvălui celor prezenți informații inedite despre locurile speciale vizitate în țară și în lume. De asemenea, în cadrul celor două proiecte urmează să fie pregătită și o nouă generație de Ambasadori pentru Geoparc, tineri din Țara Hațegului interesați să promoveze zona la nivel local, național și național. Proiectele ”Casa Pietrelor” și ”Călătoria lui Andi Andezit” sunt derulate în baza unei finanțări oferită de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma unui concurs național de proiecte.

Casa Pietrelor_4

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

19 − 16 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

arthur clarke

Biblioteca Județeană le prezintă elevilor viața și opera lui Arthur C. Clarke, la împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului

HunedoaraMea.ro13 decembrie 2017
furdui iancu

Concert de colinde cu Nicolae Furdui Iancu și cântăreți consacrați de muzică populară, la Deva

HunedoaraMea.ro13 decembrie 2017
mihai petre

Lansare de carte Mihai Petre, la Galeria de Artă din Hunedoara. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro12 decembrie 2017
foto GDTH_Andi Andezit

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, câștigător a două trofee la Gala Ariilor Protejate

HunedoaraMea.ro7 decembrie 2017
bradul de Craciun

Cadouri de Crăciun de la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” pentru cei mai tineri cititori – cărți noi, de la cele mai importante edituri din țară și din județ (A)

HunedoaraMea.ro7 decembrie 2017
paula seling

„Bucuria Crăciunului”. Paula Seling și Corala ”Sargeția”, în concert la Biserica Greco-Catolică ”Immaculata” din Deva

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2017
AFIS OKIAN 2017

Stand de carte cu vânzare al librăriei OKIAN.ro, la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro5 decembrie 2017
Biblioteca Judeteana Ziua Nationala

Ziua Națională (A)

HunedoaraMea.ro30 noiembrie 2017
viorel gutu

O originală întâlnire cu istoria (A)

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2017

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate