COMUNITATE

440 de ani de la tipărirea Paliei. Singura tiparniță de lemn funcțională de tip Gutenberg din vestul țării, prezentată la Orăștie

440 de ani de la tipărirea Paliei. Singura tiparniță de lemn funcțională de tip Gutenberg din vestul țării, prezentată la Orăștie

(FOTO: Ovidiu Șerdean)

Publicul hunedorean are ocazia să vadă expusă la Orăștie singura tiparniță de lemn funcțională de tip Gutenberg din vestul țării. Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 440 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăștie, prima traducere parțială în limba română a Vechiului Testament.

Prezentarea tiparniței va avea loc luni, 14 noiembrie, de la ora 17.00, la Sinagoga din Orăștie. În cadrul evenimentului va avea loc o expoziție de blazoane cu Cetatea Orăștiei realizate de elevi de la școlile din oraș, premierea celor mai reușite blazoane și un spectacol de dansuri și muzică medievale.

Evenimentul este organizat de Asociația “Izvorul Colnicului”- Orăștioara de Jos, Primăria municipiului Orăștie și Consiliul Local Orăștie.

Pentru a marca aniversarea celor 440 ani de la tipărirea Paliei în cetatea Orăștiei, Asociația “Izvorul Colnicului” a achiziționat o tiparniță, replică fidelă a celei inventată de Gutenberg în secolul al XV-lea. Tiparnița a fost achiziționată de la maestrul Janez Rozman din Slovenia, în cadrul unui proiect realizat prin programul anual de finanțări nermbursabile alocate de Consiliul Local Orăștie. Asociația a procurat și o matriță cu imaginea Cetății Orăștiei care are inscripționată pe ea “800 de ani”, pentru a puncta evenimentele  care vor avea loc în 2024, la împlinirea a 800 de ani de la atestarea documentară a orașului Paliei.

(FOTO: Ovidiu Șerdean)

Tiparnița va fi expusă în Sinagoga din Orăștie, unde vizitatorii vor putea să imprime pe hârtie imaginea Cetății Orăștiei.

“Cu prilejul prezentării tiparniței am organizat un concurs de blazoane cu Cetatea Orăștiei. În jur de 20 de elevi de la școlile din oraș s-au străduit să creeze cele mai bune lucrări pe această temă. Ne-am bucurat de implicarea și strădania lor, iar cele mai frumoase blazoane realizate de elevi vor fi premiate în cadrul evenimentului organizat la Sinagoga din Orăștie”, a declarat Ioana Ramona Șerdean, vicepreședinte al Asociației “Izvorul Colnicului”.

Parteneri ai evenimentului: Ansamblul de muzică și dans RENAISSANCE Deva, Atelier de creație florală CRISTINA MARIA, CATALEYA.

Sponsori: BOROMIR SA, TURISM PE LAC SRL.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 5 =

Mai mult in COMUNITATE

Unirea națiunea a făcut-o! (A)

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2023

Vizitare gratuită și program special cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2023

Constelația Eminescu (A)

HunedoaraMea.ro13 ianuarie 2023

Bradul oferit de Direcția Silvică aduce bucurie micuților internați la Pediatrie

HunedoaraMea.ro22 decembrie 2022

Atelierul lui Moș Crăciun organizat de Biblioteca Județeană, mutat la Colegiul Național „Decebal”

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2022

Programul transportului public local din Deva în perioada sărbătorii Crăciunului

HunedoaraMea.ro19 decembrie 2022

Atelierul lui Moș Crăciun s-a deschis din nou (A)

HunedoaraMea.ro19 decembrie 2022

Armoniile unei vieți (A)

HunedoaraMea.ro14 decembrie 2022

Atelierul lui Moș Crăciun, la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro12 decembrie 2022