ACTUALITATE

Avalanșa din Retezat. Cronica tragediei, relatată de șeful Salvamont Hunedoara

Avalanșa din Retezat. Cronica tragediei, relatată de șeful Salvamont Hunedoara

Şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a transmis marți un comunicat de presă prin care prezintă şirul acţiunilor la care au luat parte salvamontiştii hunedoreni în cazul avalanșei din Retezat, în care și-au pierdut viața doi tineri alpiniști, Erik Gulacsi și Dor Geta Popescu, de 13 și 14 ani.

Redăm mai jos prezentarea faptelor referitoare la tragedia din Retezat, transmisă opiniei publice de șeful Salvamont Hunedoara.

“Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara a fost implicat cu toate forţele de care dispune în acţiunea de salvare şi de recuperare a victimelor rezultate în urma avalanşei produsă sâmbătă, 22 aprilie, în Masivul Retezat – zona Căldarea Berbecilor.

Operaţiunile au fost extrem de dificile, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a complexităţii acţiunii, aceasta necesitând un număr mare de oameni şi o coordonare strictă cu toate celelalte structuri ale statului care au atribuţii în salvarea victimelor.

Pentru o corectă şi amănunţită informare a opiniei publice redăm, în continuare, şirul acţiunilor la care au luat parte salvamontiştii din judeţul Hunedoara.

În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 14.30, la Baza Salvamont Râuşor s-a primit un apel de urgenţă prin dispecerul ISU, iar salvamontistul de serviciu a fost pus în conferinţă cu o persoană care a relatat că în urma unei avalanşe produsă sub Vf.Peleaga din Retezat, în partea spre Căldarea Berbecilor, a acordat primul ajutor la trei persoane surprinse de avalanşă, precizând că sunt şi două cadavre ale unor copii de circa 13-14 ani. Persoana care a alarmat se numeşte Cătălin Berenghi şi conduce Şcoala de ghizi Christian Adventure.

În primă fază, s-au alarmat salvatorii montani aflaţi în punctul de permanenţă Cabana Pietrele. Unul dintre salvatori, care se afla, la ora respectivă, într-o patrulare pe Valea Pietrele a pornit spre zona indicată pentru evaluarea situaţiei.

Concomitent, au fost alertaţi şi membrii Salvamont ai Formaţiei Hunedoara care au pornit de urgenţă spre locul incidentului. De asemenea, a fost constituită şi o echipă de suport formată din zece salvatori montani ai celorlalte trei formaţii din judeţ, respectiv: Petroşani, Lupeni şi Uricani, care au pornit şi ei spre Cabana Genţiana.

În jurul orei 16.30, o primă echipă a formaţiei Hunedoara, formată din şase salvatori montani era deja la poalele muntelui, în drum spre Valea Pietrele. La aceeaşi oră, primul salvator montan plecat la evaluare întâlneşte sub Custura Bucurei un grup numeros de persoane, printre care se aflau şi părinţi ai celor doi copii decedaţi. În grupul de persoane erau cei 50 de membri ai şcolii de ghizi montani, care i-au ajutat pe cei cinci supravieţuitori ai avalanşei.

De la aceştia s-a aflat că în avalanşă, au fost prinse şapte persoane, altele decât cele din grupul şcolii de ghizi montani.

Persoanele care au scăpat cu viaţă aveau, la prima constatare, răni minore şi au fost sfătuite să se deplaseze spre Cabana Genţiana.

În jurul orei 18.30, cei şase salvatori montani veniţi din Hunedoara, la care s-au alăturat cei doi salvatori montani aflaţi în zonă şi doi jandarmi montani, au întâlnit în zona Bordul Tomii grupul de turişti în retragere.

După o evaluare primară, la care nu s-au constatat afecţiuni grave, şi la refuzul acestora de a fi ajutaţi, au fost sfătuiţi să se regrupeze la Cabana Genţiana pentru o evaluare secundară.

Ajunşi la Cabana Genţiana am aflat că jandarmii montani au coborât, „pe picioare” spre Cârnic pe doi dintre ei, respectiv o persoană de sex feminin şi tatăl baiatului decedat. Ulterior, s-a constatat că tatăl avea o fisură la osul unui picior, depistată la o examinare secundară.

Evaluarea secundară a celorlalte trei persoane (două femei şi un bărbat) a concluzionat un traumatism toracic, unul femural şi o plagă minoră la faţa persoanei de sex masculin. Bărbatul a fost imobilizat şi transportat cu targa UT 2000 la Cârnic, unde a fost predat la Servicul Judeţean de Ambulanţă. Celelalte două femei au fost preluate de ISU, în jurul orei 22.00.

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, s-a hotărât continuarea acţiunii de recuperare a celor două cadavre a doua zi.

În cursul serii au ajuns şi salvatorii montani din Valea Jiului şi au fost cantonaţi la cabanele Pietrele şi Genţiana.

În data de 23 aprilie 2017, în jurul orei 08.00, de la Cabana Genţiana, la acţiunea de recuperare au pornit 19 salvatori montani şi 5 jandarmi montani. S-a urcat pe Valea Pietrele până pe Lacul Pietrele, apoi pe sub Vf. Custura Pelegii (Peleguţa) până în Şaua Berbecilor, unde s-a ajuns în jurul orei 11.30.

Dacă pe văi, în prima parte a zilei, vremea se arăta însorită, cu vânt moderat, sus pe creastă ceaţa, vizibilitate destul de slabă şi vânt foarte puternic: 80-100km/h (conf.ISU HD). Mai târziu a început ninsoarea, care a îngreunat foarte mult acţiunea de localizare a victimelor.

După minute bune de tatonare au fost localizate cele două cadavre. Trupurile celor decedaţi au fost imobilizate apoi în tărgile UT.

În paralel, s-a montat atelierul de tracţionare pe verticală a tărgilor, cu ajutorul căruia au fost urcaţi din Căldarea Berbecilor spre Şaua Berbecilor, atât decedaţii, cât şi salvatorii. Acţiunea a continuat cu coborârea prin lansare pe jgheaburile dinspre Tăurile Pietricele şi deplasarea pe traseul spre Lacul Pietrele- Cabana Genţiana, iar apoi s-a continuat coborârea spre Cârnic, unde cele două cadavre au fost predate la Serviciul de Medicină Legală în jurul orei 17.15.

Mai precizăm că Salvamont Huneodara a emis, în mai multe rânduri atenţionări de avalanşă în Masivul Retezat, ultima fiind transmisă „cu risc de avalanşă iminentă”, chiar cu o zi înainte de tragicul accident.

În final, adresăm mulţumiri tuturor celor care au participat efectiv la această acţiune.

De asemenea, transmitem condoleanţe familiilor îndurerate.

Cu stimă,

Şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean”

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − six =

Mai mult in ACTUALITATE

PSD a câștigat majoritatea primăriilor din județ. Rezultate neoficiale

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

Lucian Rus (PSD) este noul primar al Devei

HunedoaraMea.ro10 iunie 2024

„Târgul European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Demersurile pentru o secţie de Urgenţe modernă în municipiul Hunedoara intră în linie dreaptă

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

Castelul Nopcsa, redat comunității

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

Proiecte importante pentru municipiul Hunedoara au intrat în faza licitaţiilor publice

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Proiect propus de municipalitatea Devei. Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024