COMUNITATE

Biblioteca Județeană din Deva prezintă viața și opera lui Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la nașterea marelui scriitor şi teolog

Biblioteca Județeană din Deva prezintă viața și opera lui Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la nașterea marelui scriitor şi teolog

(SURSA FOTO: Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu”)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în 20 mai, la ora 13.00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Bartolomeu Valeriu Anania, scriitor şi teolog, mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureşului.

„Am ales această personalitate marcantă a vieții literare și spirituale românești a ultimului secol pentru că, în această perioadă, este nevoie mai mult decât oricând de modele spirituale, de exemple de caractere care au reușit să depășească, de-a lungul vieții, mari și dureroase încercări. Dat fiind că activitatea noastră are drept public-țintă tineri liceeni, demersul este cu atât mai important cu cât tinerii pot cunoaște importanța valorilor morale în viața unui om, a unui intelectual și duhovnic.

Prezentarea va urmări cele două linii majore ale vieții și activității lui Bartolomeu Valeriu Anania: clericul, care a plătit cu ani de detenție atitudinea demnă, antitotalitară, și care a ajuns în fruntea ierarhiei clericale românești, pe de o parte, și scriitorul de incontestabil talent, care ne-a lăsat poezii, proză, piese de teatru, memorii, pe de altă parte. Se va pune accentul pe personalitatea complexă, de intelectual erudit, a lui Valeriu Anania, care a îmbogățit literatura laică și cea ecleziastică din România. Un loc aparte din moștenirea lăsată de Valeriu Bartolomeu Anania este tălmăcirea Sfintei Scripturi într-o minunată limbă românească. Toate acestea sunt puncte de interes care, credem, vor reține atenția celor ce vor lua parte la activitatea noastră”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

La finalul prezentării vor fi adresate publicului întrebări legate de tema manifestării culturale, cei care răspund corect fiind răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 6 =

Mai mult in COMUNITATE

Cei mai buni dintre cei buni în competiție (A)

HunedoaraMea.ro10 iunie 2021

Concert vocal-simfonic al Filarmonicii din Sibiu, la Deva

HunedoaraMea.ro8 iunie 2021

Noaptea Muzeelor, organizată și la Muzeul Mineritului din Petroșani

HunedoaraMea.ro8 iunie 2021

Spectacol de excepție susținut de elevii Liceului de Arte “Sigismund Toduță”

HunedoaraMea.ro8 iunie 2021

Restricții de circulație la Deva, pentru un concurs de Ziua Mondială a Bicicletei

HunedoaraMea.ro4 iunie 2021

Unde se pot vaccina anti-COVID copiii peste 12 ani din municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro2 iunie 2021

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro31 mai 2021

„Trofeul Micului Cititor” revine… (A)

HunedoaraMea.ro30 mai 2021

Ștrandul „Corvina” din Hunedoara se deschide în 1 iunie

HunedoaraMea.ro25 mai 2021