COMUNITATE

Biblioteca Județeană prezintă publicului hunedorean viața și opera lui Ovid Densusianu

Biblioteca Județeană prezintă publicului hunedorean viața și opera lui Ovid Densusianu

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea și 85 de ani de la moartea lui Ovid Densusianu, savantul român al cărui nume îl poartă Biblioteca Județeană din Deva.

Lingvist, critic și istoric literar, folclorist, poet și gazetar, om de cultură complet, viața și creația acestui important om de litere vor fi evocate în cadrul unei manifestări cultural-educative intitulate „Profil de cărturar: Ovid Densusianu”, care va avea loc în ziua de 26 aprilie, la ora 13.30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”.

Deși nu este născut în județul Hunedoara, Ovid Densusianu este descendentul ilustrului neam al Densușienilor, familie care a dat culturii române personalități precum Beniamin, Aron și Nicolae Densușianu, mari cărturari cu rădăcini în Țara Hațegului, mari patrioți care și-au dedicat viața cercetării istoriei românilor și studierii originii limbii române. Această temerară întreprindere a continuat-o cu strălucire Ovid Densusianu, prin pasiunea cu care s-a aplecat o viață întreagă asupra unor cercetări de lingvistică, dialectologie, istoria limbii române și locul acesteia în marea familie a limbilor romanice. O simplă trecere în revistă a operei lui Ovid Densusianu impresionează atât prin marea ei bogăție, cât și prin diversitatea temelor ce pun în lumină confluențe lingvistice pe care eruditul lingvist le-a studiat în limbile romanice și în dialectele acestora. Firul roșu care traversează tot ceea ce acest cărturar a scris și conferențiat vreme de 45 de ani, până în ultima zi a vieții, este dragostea profundă pentru limba română și tenacitatea cu care s-a străduit, și a reușit, să așeze limba noastră acolo unde îi este locul, deloc mai prejos față de celelalte limbi europene.

Etnografia și folclorul au fost și ele o zonă de interes și studiu pentru Ovid Densusianu, stau mărturie lucrări de referință ale acestuia legate de Țara Hațegului și locuitorii ei, cu graiul, portul și obiceiurile lor.

Dacă la toate acestea adăugăm și activitatea literară, cea de poet, traducător și creator de gazetă a lui Ovid Densusianu, obținem portretul unui veritabil umanist.

Prezentarea va fi o amplă și bine documentată trecere în revistă a vieții lui Ovid Densusianu, cărturar și dascăl devotat vocației pe care a avut-o ca moștenire de la străluciții săi înaintași.

În finalul manifestării, vor fi adresate întrebări din subiectul prezentat, cei care vor răspunde corect vor primi premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

(Sursa imagine: Muzeul Național al Literaturii Române)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 9 =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024