ACTUALITATE

Cercetări arheologice la Sarmizegetusa Regia, necesare pentru proiectul de restaurare a monumentului UNESCO

Cercetări arheologice la Sarmizegetusa Regia, necesare pentru proiectul de restaurare a monumentului UNESCO

O campanie de cercetări arheologice este în plină desfășurare la situl Sarmizegetusa Regia, monument pe lista patrimoniului mondial UNESCO, aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara.

Potrivit administrației județene, campania a început în 22 iunie și se desfășoară în cadrul proiectului ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.

“Săpăturile arheologice au loc în mai multe puncte ale fortificației cu scopul de a oferi informații și clarificări cu privire la elementele constructive antice și la starea de conservare a monumentului. În prima etapă, a fost trasată o suprafață la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanțial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX și XX indică o configurație diferită a porții față de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obține date suplimentare în vederea propunerii unor soluții optime de restaurare. Urmează a fi deschise o serie de secțiuni și de suprafețe pe mai multe segmente ale zidului, precum și în zona porților de vest și de sud”, potrivit CJ Hunedoara.

Proiectul ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin Granturile SEE (contribuție a statelor Islanda, Liechtenstein și Norvegia), în cadrul programului RO-Cultura.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − six =

Mai mult in ACTUALITATE

Au început lucrările pe strada Mureşului din municipiul Hunedoara, proiect din fonduri europene

HunedoaraMea.ro21 septembrie 2021

Școală gimnazială din fonduri europene, la Hațeg

HunedoaraMea.ro21 septembrie 2021

Incidența cazurilor de COVID-19 în localitățile din județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2021

Guvernul a demis toți prefecții și subprefecții USR-PLUS. Oana-Andreea Biriș: “Mă bucur că am putut fi în serviciul oamenilor, atât cât am putut”

HunedoaraMea.ro9 septembrie 2021

Experții în cercetare economică ai Academiei Române vor realiza noua strategie de dezvoltare a județului Hunedoara

HunedoaraMea.ro8 septembrie 2021

Primăria Hunedoara a cerut Sucursalei Căile Ferate Timişoara transferarea clădirii gării din oraş în administrarea municipalităţii

HunedoaraMea.ro8 septembrie 2021

Un consorțiu de firme sud coreene, interesat de cumpărarea Termocentralei Mintia

HunedoaraMea.ro6 septembrie 2021

Pompierii din Petroșani care au participat la acțiunile de stingere a incendiilor din Grecia, distinși cu Diplome de Excelență

HunedoaraMea.ro3 septembrie 2021

Mircea Rednic, Florea Vaetus, Dorin Mateuț și Ioan Petcu vor primi titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara”

HunedoaraMea.ro2 septembrie 2021