ACTUALITATE

Consiliul Local Deva a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” etnologului Marcel Lapteș și profesorului Mircea Lac

Consiliul Local Deva a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” etnologului Marcel Lapteș și profesorului Mircea Lac

Etnologul Marcel Lapteș și profesorul Mircea Lac au primit miercuri titlul de ,,Cetățean de Onoare” al Devei din partea Consiliului Local al municipiului.

Diplomele de ,,Cetățean de Onoare” au fost oferite de primarul Devei, Florin Oancea.

„Am avut astăzi bucuria să confer titlul de ,,Cetățean de Onoare” domnului Marcel Lapteș și domnului Mircea Lac. Sunt doi oameni deosebiți, care de-a lungul anilor și-au adus contribuţia la promovarea municipiului Deva și a județului Hunedoara. Cei doi profesori sunt fără îndoială personalităţi ale culturii, artei și învăţământului devean și hunedorean. Le mulțumesc pentru implicarea lor în viața comunității și pentru rezultatele deosebite care sunt și vor rămâne mărturie a tradițiilor și culturii orașului Deva și a județului Hunedoara”, a declarat primarul Florin Oancea.

Marcel Lapteş s-a născut în 28 iulie 1942. Este profesor, etnolog, publicist, etnograf și scriitor. De peste patru decenii studiază profilul complex al culturii populare hunedorene, desfășurându-și activitatea în domeniul etnologic, antropologic și folcloric.

Este autorul a peste 40 de recenzii de cărți, cronici literare, biografii și articole de etnografie și folclor în publicații locale și naționale – Tribuna, Ramuri, Luceafărul, Vatra, România literară, Tomis, Vatra Carașului, Miorița, Ritmuri hunedorene etc.

A organizat expoziții de artă populară hunedoreană în peste 20 de localităţi din județ, în toate formele etno-folclorice, la așezămintele culturale din mediul sătesc și a participat la numeroase manifestări de specialitate – simpozioane, congrese, comunicări, tabere științifice în țară și în străinătate la Oviedo și Bilbao (Spania), Rennes (Franța), Uzdin și Zrenjanin (Serbia), Budapesta, Sofia și Chișinău.

Este și membru al Secției Naționale Deva – România a Organizației Internaționale de Folclor (IOV) afiliată la UNESCO, cu statutul B din Austria al Asociației Oamenilor de Teatru România al Asociației Folcloriștilor Români ,,Ovid Densușianu”.

Lucrările publicate denotă bogata sa activitate în domeniul etnologiei, al etnografiei şi al folclorului hunedorean.

Mircea Lac s-a născut îm 19 iulie 1945. A pornit în carieră ca învățător, apoi profesor. În anul 1975, profesorul Mircea Lac a înfiinţat clasa de ,,Artă tradiţională” în cadrul Liceului Pedagogic din Deva. În ultimii ani din cariera sa profesională a fost profesor la clasa de „Artă tradiţionalăˮ a Palatului Copiilor din Deva, până în anul 2009, când s-a pensionat.

A iniţiat elevii în arta lemnului, a gravării acestuia, în confecţionarea tiparelor de piatră, turnarea cositorului și a alamei, în confecţionarea podoabelor de port după procedee din „Pădureniiˮ Hunedoarei, în pictură pe lemn şi sticlă, măşti populare, ouă încondeiate etc.

Împreună cu elevii pe care i-a modelat să iubească arta și frumosul a participat la numeroase evenimente, expoziții și festivaluri naționale și internaționale – România, Franța Elveția, Belgia, Germania, Bulgaria.

Mircea Lac are numeroase comunicări, articole și alte lucrări publicate în reviste de specialitate.

Este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei neguvernamentale şi nonprofit ,,Obârșii” care are drept scop promovarea patrimoniului culturii populare în rândul tinerilor din România şi al ţărilor Uniunii Europene, prin valorificarea principiilor etice, cu valoare transistorică, pe care românii le-au experimentat în orizontul fiinţei lor, normat de rituri, datini şi obiceiuri, precum şi impunerea acestor valori în conştiinţa universală.

Profesorul Mircea Lac este declarat Tezaur Viu și inclus în Patrimoniul UNESCO.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − eleven =

Mai mult in ACTUALITATE

Lucrările la noua bază sportivă din Petroșani, aproape de finalizare

HunedoaraMea.ro24 noiembrie 2021

Acţiune de actualizare a situaţiei terenurilor din municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro23 noiembrie 2021

10 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Rata de infectare în fiecare localitate din județ

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2021

Siegfried Mureșan, europarlamentar: „O renegociere a PNRR nu se poate face pe motive politice” (A)

HunedoaraMea.ro17 noiembrie 2021

FOTO / 139 de ani de la nașterea lui Aurel Vlaicu. Obiecte care au aparținut marelui aviator, aflate în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2021

Municipiul Hunedoara are cele mai multe proiecte la nivel național depuse în cadrul Programului „Anghel Saligny”

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2021

Procentul de vaccinare în localitățile din județul Hunedoara. Deva, pe primul loc

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2021

VIDEO / Audiențe online, cu primarul Hunedoarei

HunedoaraMea.ro10 noiembrie 2021

Primăria Hunedoara depune peste 70 de proiecte pentru străzi, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

HunedoaraMea.ro4 noiembrie 2021