ACTUALITATE

Consiliul Local Deva a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” etnologului Marcel Lapteș și profesorului Mircea Lac

Consiliul Local Deva a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” etnologului Marcel Lapteș și profesorului Mircea Lac

Etnologul Marcel Lapteș și profesorul Mircea Lac au primit miercuri titlul de ,,Cetățean de Onoare” al Devei din partea Consiliului Local al municipiului.

Diplomele de ,,Cetățean de Onoare” au fost oferite de primarul Devei, Florin Oancea.

„Am avut astăzi bucuria să confer titlul de ,,Cetățean de Onoare” domnului Marcel Lapteș și domnului Mircea Lac. Sunt doi oameni deosebiți, care de-a lungul anilor și-au adus contribuţia la promovarea municipiului Deva și a județului Hunedoara. Cei doi profesori sunt fără îndoială personalităţi ale culturii, artei și învăţământului devean și hunedorean. Le mulțumesc pentru implicarea lor în viața comunității și pentru rezultatele deosebite care sunt și vor rămâne mărturie a tradițiilor și culturii orașului Deva și a județului Hunedoara”, a declarat primarul Florin Oancea.

Marcel Lapteş s-a născut în 28 iulie 1942. Este profesor, etnolog, publicist, etnograf și scriitor. De peste patru decenii studiază profilul complex al culturii populare hunedorene, desfășurându-și activitatea în domeniul etnologic, antropologic și folcloric.

Este autorul a peste 40 de recenzii de cărți, cronici literare, biografii și articole de etnografie și folclor în publicații locale și naționale – Tribuna, Ramuri, Luceafărul, Vatra, România literară, Tomis, Vatra Carașului, Miorița, Ritmuri hunedorene etc.

A organizat expoziții de artă populară hunedoreană în peste 20 de localităţi din județ, în toate formele etno-folclorice, la așezămintele culturale din mediul sătesc și a participat la numeroase manifestări de specialitate – simpozioane, congrese, comunicări, tabere științifice în țară și în străinătate la Oviedo și Bilbao (Spania), Rennes (Franța), Uzdin și Zrenjanin (Serbia), Budapesta, Sofia și Chișinău.

Este și membru al Secției Naționale Deva – România a Organizației Internaționale de Folclor (IOV) afiliată la UNESCO, cu statutul B din Austria al Asociației Oamenilor de Teatru România al Asociației Folcloriștilor Români ,,Ovid Densușianu”.

Lucrările publicate denotă bogata sa activitate în domeniul etnologiei, al etnografiei şi al folclorului hunedorean.

Mircea Lac s-a născut îm 19 iulie 1945. A pornit în carieră ca învățător, apoi profesor. În anul 1975, profesorul Mircea Lac a înfiinţat clasa de ,,Artă tradiţională” în cadrul Liceului Pedagogic din Deva. În ultimii ani din cariera sa profesională a fost profesor la clasa de „Artă tradiţionalăˮ a Palatului Copiilor din Deva, până în anul 2009, când s-a pensionat.

A iniţiat elevii în arta lemnului, a gravării acestuia, în confecţionarea tiparelor de piatră, turnarea cositorului și a alamei, în confecţionarea podoabelor de port după procedee din „Pădureniiˮ Hunedoarei, în pictură pe lemn şi sticlă, măşti populare, ouă încondeiate etc.

Împreună cu elevii pe care i-a modelat să iubească arta și frumosul a participat la numeroase evenimente, expoziții și festivaluri naționale și internaționale – România, Franța Elveția, Belgia, Germania, Bulgaria.

Mircea Lac are numeroase comunicări, articole și alte lucrări publicate în reviste de specialitate.

Este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei neguvernamentale şi nonprofit ,,Obârșii” care are drept scop promovarea patrimoniului culturii populare în rândul tinerilor din România şi al ţărilor Uniunii Europene, prin valorificarea principiilor etice, cu valoare transistorică, pe care românii le-au experimentat în orizontul fiinţei lor, normat de rituri, datini şi obiceiuri, precum şi impunerea acestor valori în conştiinţa universală.

Profesorul Mircea Lac este declarat Tezaur Viu și inclus în Patrimoniul UNESCO.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 18 =

Mai mult in ACTUALITATE

Performerii în robotică de la Liceul „Traian Lalescu” din Hunedoara vor avea clădirea lor

HunedoaraMea.ro14 iunie 2021

Au fost predate amplasamentele pentru lucrările la cele trei loturi ale Culoarului Trafic Mureș Nord

HunedoaraMea.ro14 iunie 2021

FOTO / Patru persoane rănite, într-un accident pe DN 66, în Petroşani. Un șofer a intrat pe contrasens

HunedoaraMea.ro14 iunie 2021

A început EnduroPanorama 2021. Peste 300 de motocicliști s-au înscris la ediția din acest an a competiției

HunedoaraMea.ro9 iunie 2021

Accident mortal pe DN 66, în localitatea Pui

HunedoaraMea.ro9 iunie 2021

FOTO / VIDEO | Un parapantist a rămas agățat de fire de curent la 20 de metri de pământ. Misiune dificilă de salvare

HunedoaraMea.ro8 iunie 2021

Acțiune de dezinsecție terestră și deratizare a zonelor verzi la Deva

HunedoaraMea.ro8 iunie 2021

Ultimul weekend de vaccinare fără programare la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro4 iunie 2021

Județul Hunedoara, pe primul loc în țară la vaccinarea anti-COVID a populației din mediul rural

HunedoaraMea.ro4 iunie 2021