POLITICĂ

Decizie ANI: liderul PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, și deputatul rutenilor, Gheorghe Firczak, în conflict de interese. Cei doi parlamentari și-au angajat rude la birourile parlamentare

Deputatul PSD Laurențiu Nistor
Decizie ANI: liderul PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, și deputatul rutenilor, Gheorghe Firczak, în conflict de interese. Cei doi parlamentari și-au angajat rude la birourile parlamentare

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în cazul a 32 de actuali și foști parlamentari, printre care și deputații Laurențiu Nistor, liderul PSD Hunedoara, și Gheorghe Firczak, reprezentant al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a anunțat miercuri instituția de integritate.

Inspectorii de integritate susțin că cei doi parlamentari hunedoreni au încălcat legea angajându-și rude la propriile birouri parlamentare. În legislatura 2008 – 2012, Nistor a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiica și ginerele în funcția de expert, iar Firczak a încheiat un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier. În baza contractelor încheiate, fiica liderul PSD a obţinut venituri salariale de peste 34.000 de lei, iar ginerele acestuia, de peste 45.000 de lei. Fiul lui Firczak a încasat salarii de peste 62.000 de lei ca angajat la biroul parlamentar al tatălui său.

Potrivit legii, conflictul de interese este situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative. Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public.

Angajarea de către parlamentari a rudelor la propriile birouri parlamentare intră sub incidența Codului Penal. Acesta prevede că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Doar în cazul a trei foști deputați și a unui senator, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru verificarea indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese. În cazul celorlalți 28 de parlamentari a intervenit termenul de prescripție de 5 ani pentru conflictul de interese de natură penală.

Valoarea totală a contractelor încheiate în situație de conflict de interese în cazul celor 32 de parlamentari este de peste 1 milion de lei (aproximativ 240.000 de euro). ANI a anunțat că face demersurile necesare anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − eight =

Mai mult in POLITICĂ

Siegfried Mureșan, europarlamentar: „O renegociere a PNRR nu se poate face pe motive politice” (A)

HunedoaraMea.ro17 noiembrie 2021

Europarlamentarul Iuliu Winkler, despre Congresul UDMR din 17 septembrie: „UDMR va adopta o viziune despre modernizarea țării pe termen mediu și lung”

HunedoaraMea.ro30 august 2021

Parlamentare 2020 / Exit-poll CURS – Avangarde: PSD – 30,5%, PNL – 29%, USR-PLUS – 15,9%

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2020

Alegeri parlamentare 2020 | Prezența la vot în județul Hunedoara la închiderea urnelor – 33,04%

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2020

Alegeri parlamentare 2020 | Prezența la vot în județul Hunedoara la ora 20.00 – 32,33%

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2020

Alegeri parlamentare 2020 | Prezența la vot în județul Hunedoara la ora 18.00 – 29,11%

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2020

Alegeri parlamentare 2020 | Prezența la vot în județul Hunedoara la ora 16.00 – 23,47%

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2020

Dan Bobouțanu, scor zdrobitor la Hunedoara. De trei ori mai multe voturi decât Viorel Arion, clasat pe locul doi. Diferență de 11.000 de voturi

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2020

PSD a câștigat majoritatea orașelor și municipiilor din județul Hunedoara. PNL are doar patru primari

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2020