COMUNITATE

Farmecul Parisului și nu numai, cu Adrian Cioroianu (A)

Farmecul Parisului și nu numai, cu Adrian Cioroianu (A)

Printre personalitățile care au onorat cu prezența lor actuala ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, s-a numărat și istoricul, diplomatul, managerul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, care și-a lansat cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută în acest an la Curtea Veche Publishing.

Binecunoscut publicului din România, Adrian Cioroianu este autorul a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, și al scenariului pentru filmul documentar pe teme de istorie Un secol pentru România etc.

Așa cum aflăm din prezentarea pe care editura o face autorului, Adrian Cioroianu „este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic și tematic, imaginea asupra trecutului”.

Majoritatea cărților scrise de istoricul Adrian Cioroianu au apărut la Curtea Veche Publishing și au o tematică diversă: istoria comunismului românesc, geopolitica și implicațiile ei asupra României, regii și reginele României, eseuri despre istoria României în secolele XIX și XX etc.

În perioada 2015-2020, Adrian Cioroianu a ocupat funcția de ambasador al României pe lângă UNESCO, sediul acestui organism al ONU fiind la Paris.

La această perioadă se referă cartea pe care a lansat-o la Deva, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, carte ce are ca subtitlu „Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19”, deoarece misiunea lui Adrian Cioroianu a avut aceste două tragice repere temporale.

Activitatea sa în cadrul UNESCO a avut un frumos bilanț care este amintit în finalul cărții, Adrian Cioroianu fiind tot timpul preocupat de promovarea culturii românești pe plan internațional.

Dincolo de activitatea instituțională, timp de cinci ani Adrian Cioroianu a fost un observator fidel al vieții și realităților franceze, iar cartea pe care a scris-o este un veritabil caleidoscop care ne oferă imagini fidele despre tot ceea ce au însemnat anii petrecuți de el pe malul Senei. Nimic nu rămâne în afara ariei de interes a autorului: Parisul cu monumentele, străzile, oamenii lui, prieteniile pe care le-a legat, tabloul politic al Hexagonului, mișcările de protest ale Vestelor Galbene, agricultura, vinurile, parfumurile, rafinamentul tipic franțuzesc, negustorii de antichități, oamenii străzii, omul Mitterand, Notre Dame în flăcări etc. Toate subiectele sunt tratate în maniera unor mici eseuri în care istoricul, sociologul, politologul se întâlnesc, iar ceea ce rezultă sunt pagini pline de savoare care se citesc cu mare plăcere.

Cartea este o veritabilă declarație de dragoste a autorului față de Franța, față de Paris, față de limba franceză, față de tot ce înseamnă și a însemnat spiritul francez și civilizația franceză.

Cum însuși mărturisește în paginile cărții, relația lui Adrian Cioroianu cu Franța „a fost, înainte și în timpul mandatului (…) la UNESCO, una înainte de toate sufletească și abia apoi de ordin instituțional”, adică el este „unul dintre numeroșii români cărora această țară le este dragă, dintr-un motiv sau altul, de cele mai multe ori intelectual”.

Întâlnirea cu Adrian Cioroianu la Salonul Hunedorean al Cărții, dar și discuțiile libere și sincere cu publicul au reprezentat un eveniment cultural care i-a impresionat pe cei prezenți, iubitori de lecturi de calitate. Iar cartea lui Adrian Cioroianu oferă, cu adevărat, reale plăceri estetice și intelectuale cititorilor.

Prezentarea cărților a fost urmată de un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu și, în final, de o sesiune de autografe.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 19 =

Mai mult in COMUNITATE

Un spectacol pentru adolescenți, în premieră la Teatrul din Petroșani

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

De unde puteți cumpăra mărțișoare în Deva. Primăria a stabilit 18 zone pentru comercianți

HunedoaraMea.ro18 februarie 2024

Conferință a prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, la Deva: „Sănătatea creierului și longevitatea”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

Complexul Aqualand, închis pentru public timp de o zi

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A treia rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro15 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A doua rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro14 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Prima rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro13 februarie 2024

Filiala nr. 1 a Bibliotecii Județene în straie noi (A)

HunedoaraMea.ro12 februarie 2024