COMUNITATE

Femei laureate Nobel (A)

Femei laureate Nobel (A)

În fiecare an, la începutul lunii martie, atunci când se serbează Ziua Internațională a Femeii, tematica manifestărilor noastre culturale este legată de prezentarea unor personalități feminine române sau străine, femei ilustre care au avut contribuții remarcabile în cultură, știință, politică, artă, societate etc.

Aportul pe care unele femei, de-a lungul a multor secole, l-au adus la dezvoltarea civilizației umane este imposibil de ignorat și, de aceea, marile figuri feminine ale lumii trebuie să fie prezentate, popularizate, cunoscute și, mai ales, respectate și admirate.

Pornind de la aceste premise, Biblioteca Județeană „Ovid Densusinu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat, în ziua de 5 martie 2024, la Teatrul de Artă Deva, o manifestare cultural-educativă menită să marcheze Ziua Internațională a Femeii, eveniment desfăurat sub genericul „Scriitoare câștigătoare ale Premiului Nobel pentru literatură”.

Tema aleasă în acest an a pus în lumină cele 17 scriitoare care au fost distinse cu Premiul Nobel pentru literatură, de la prima laureată, celebra scriitoare suedeză Selma Lagerlöf, al cărei erou, Nils Holgersson, a încântat copilăria multor generații, din  anul 1909 încoace, până la ultima laureată, scriitoarea franceză Annie Ernaux. Laureatele Premiului Nobel pentru literatură, scriitoare din întreaga lume, din Suedia, Chile, Statele Unite, Franța, Germania, Polonia, Ucraina, Africa sau Canada au avut de fiecare dată ceva de spus în operele literare pentru care au fost premiate și motivația juriului a fost întotdeauna foarte solidă.

Femeile scriitoare care au obținut această distincție – Selma Lagerlöf,  Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl S. Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wisława Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller, Alice Munro, Svetlana Alexievici, Olga Tokarczuk, Louise Glück, Annie Ernaux – au fost prezentate succint, accentul fiind pus, desigur, pe opera lor literară.

A fost amintită pe larg Herta Müller, scriitoare de limbă germană și română, originară din România, răsplătită cu Nobelul pentru literatură în anul 2009 pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”.

Acordarea prestigiosului Premiu Nobel a fost de fiecare dată motivat de către juriu pentru forța descriptivă, atmosfera imortalizată în operă, realismul scriiturii, sensibilitatea, forța vizionară, obiectivitatea și sinceritatea prozei și alte asemenea caracterizări ale operei literare a laureatelor. Toate acestea au făcut ca Premiul Nobel să fie binemeritat de către toate cele 17 scriitoare laureate al lui.

Într-un bine documentat material, fiecare scriitoare laureată Nobel a putut fi cunoscută de către participanți care au aflat lucruri interesante despre viața și opera literară a acestor scriitoare. Este cu atât mai important acest lucru cu cât cei prezenți în sală au fost, în mare parte, elevi de la liceele din Deva. Biblioteca județeană a organizat de fiecare dată astfel de prezentări cu subiecte ce nu se studiază la școală tocmai pentru a-și îndeplini în acest fel menirea de instituție culturală care tinde să atingă un înalt nivel calitativ.

Sperăm ca această amplă prezentare să-i determine pe elevii prezenți în sală să caute cărțile acestor scriitoare, să vină la bibliotecă să le împrumute și să le citească, pentru că orice lectură este un pas înainte în formarea unei bune și solide culturi generale.

Așa cum procedăm de fiecare dată, la sfârșitul prezentării au fost adresate publicului  întrebări legate strict de subiectul urmărit, iar cei care au răspuns corect au fost recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusinu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 16 =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024