A treia ediție a Festivalului Cepei Roșii de Bărăști a avut loc duminică în satul Sânpetru, comuna Sântămăria-Orlea din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Scopul evenimentului este de a atrage atenția asupra unui soi de ceapă roșie – ceapa roșie de Bărăști care are un gust aparte datorită pe de o parte solului, dar mai ales modului în care se plantează. Dacă de obicei ceapa se obține din arpagic, acest soi de ceapă se obține din semințe care sunt plantate în luna februarie, iar răsadurile obținute sunt apoi plantate pe câmp. Pentru că este destul de multă muncă pentru cultivarea acestei cepe, mulți dintre localnici au renunțat să o mai cultive.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și Asociația Femeilor din Santamaria-Orlea au decis să reînvie tradiția cultivării acestui tip de ceapă și să îi încurajeze pe agricultori să o cultive din nou.
Festivalul Cepei Roșii de Bărăști a fost pe de o parte o sărbătoare a comunității locale din Sântămăria-Orlea, iar pe de altă parte i-a ajutat pe agricultori să își vândă producția de ceapă obținută anul acesta, făcând cunoscut acest soi de ceapă publicului larg.
În cadrul evenimentului au avut loc degustări de produse tradiționale cu ceapă roșie de Bărăști, un concurs de împletit ceapa adresat femeilor și de tăiat ceapă – „Bărbați la tocător” – adresat bărbaților. Cei mici au avut parte de ateliere interactive organizate de Voluntarii pentru Geoparc.
Acest eveniment a coincis cu Ziua Internațională a Geodiversității, proclamată de UNESCO în 2021. A fost o bună oportunitate de a celebra ceea ce stă la baza oricărui geoparc UNESCO – geodiversitatea și comunitatea locală. Pentru că solurile unice și modelate de diversitatea geologică a locurilor și modul tradițional de cultivare sunt secretul din spatele gustului autentic al cepei roșii de Bărăști.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Femeilor din Santamaria-Orlea, Primăria Săntămăria-Orlea respectiv Școala Gimnzaială Sîntămăria-Orlea în parteneriat cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara și compania Adaconi.
Facebook
YouTube
RSS