COMUNITATE

FOTO Echipa Hunedoarei a obținut Locul I la cel mai mare concurs de preparat porcul din Ungaria. A învins 32 de echipe din opt țări

FOTO Echipa Hunedoarei a obținut Locul I la cel mai mare concurs de preparat porcul din Ungaria. A învins 32 de echipe din opt țări

Hannelore PETROVAI

Concursul care aduce mii de oameni din toată Europa a revenit în acest an, după un an de pauză, în localitatea Győrvár, din Ungaria. 33 de echipe din opt țări s-au întrecut în măiestria preparării produselor din carne de porc, iar echipa Hunedoarei a ieșit învingătoare.

România a avut, anul acesta, patru echipe în concurs – două din județul Hunedoara, una chiar din municipiul Hunedoara (cea câștigătoare) și una din comuna Mărtinești, alături de alte două echipe din secuime. Alături de acestea, au concurat echipe din Serbia, Slovacia, Slovenia, Croația, Ucraina, Austria și din țara gazdă, Ungaria.

Standul echipei câștigătoare (FOTO: Arhiva personală Bende Barna)

Ca la Cluj de Untold

33 de corturi în care s-au gătit 33 de porci cu arome și tradiții din toată Europa au adus oameni din toate țările vecine Ungariei.

Vreo șapte mii de gurmanzi au venit să-și pună burțile la cale și ficații la grea-ncercare așa încât, vreme de trei zile, pe rază de vreo sută de kilometri, nu mai găseai cazare nici în cuștile câinilor.

O scenă pe care s-au derulat spectacole și un concurs de pălinci cu 48 de echipe – cu degustare, de bună seamă, au completat evenimentul. Participanții nu au trebuit să plătească nimic pentru mâncare, doar să-i țină stomacul.

Hunedorenii au dus de acasă tot felul de bunătăți special pregătite (FOTO: Arhiva personală Bende Barna)

Contra cronometru

Și-au ascuțit cuțitele, și-au pus surțurile (șorțurile), au luat cu ei toată bogăția bucătăriei din Ardeal și, cu mult entuziasm, au făcut cei mai buni cârnați, sângerete fără sânge – vedetă de la Hațeg, sarmale, niște ciorbe acre să nu se ciumurlească juriul și alte “porcării” care au convins bucătari de mare rang că sunt cei mai buni.  

Dis de dimineață, fiecare echipă a primit câte un porc viu. La ora cinci, toate echipele au început tăiatul porcilor. Echipa hunedorenilor a tăiat și apoi a pârlit porcul așa cum o fac ardelenii din tată-n fiu de Ignat. Fără să cosmetizeze evenimentul – așa cum se întâmplă mai nou. Ceea ce le-a și adus punctaj din partea juriului. După ce fiecare echipă a donat câte o pulpă din porcul proaspăt tăiat pentru un centru de plasament pentru copii și un cotlet pentru un centru de vârstnici, s-au pus pe treabă. Mai întâi tranșatul, apoi prepararea cărnii.

Porcul a fost tăiat tradițional de bărbații din echipă (FOTO: Arhiva personală Bende Barna)

La opt dimineața se gustă primul preparat. Juriul se plimbă de la un cort la altul, mai gustă, inspectează să vadă cât de curat lucrează. La prânz vine la degustat un alt preparat, apoi, rând pe rând, juriul ajunge să guste din toate cărnurile, care mai de care mai aromate, mai picante sau mai puțin iuți, pe care le gătesc concurenții.

Bărbații tranșează porcul proaspăt tăiat (FOTO: Arhiva personală Bende Barna)

Pregătiri încă de acasă

Standul hunedorenilor a fost plin de culoare și mireasmă – de usturoi, cimbru, tarhon, fără îndoială parfumata boia – că doar era la ea acasă. Echipa s-a pregătit încă din țară. Au dus mici de Bulbucan – celebrii mici imenși care se vând în județul Hunedoara, virșli, care își au originile tot în județul Hunedoara, făcuți de ei din carne de oaie, capră și porc, au tăiat un porc și au făcut cârnați afumați, slăninuțe hițuite (afumate cu fum fierbinte), maioș (pateul din ficat de porc, carne mai grăsuță, ceapă călită în untură, o idee de ienibahar și un vârf de zahăr) și alte bunătăți care au amețit toate simțurile publicului și au convins definitiv juriul.

Doamnele din echipă se mândresc cu cârnații proaspeți (FOTO: Arhiva personală Bende Barna)

Întrebați ce sunt micii, hunedorenii au răspuns sincer: “ni s-au terminat mațele și am făcut niște cârnați desculți”. Din porcul organizatorilor, echipa Hunedoarei a preparat două feluri de cârnați – mai iuți și mai puțin iuți, sângerete fără sânge de la Hațeg, cu cimbru și ceapă crudă – de se pune în zona asta musai în oala de sarmale de Crăciun, din ficat au făcut niste tocăniță cu ceapă și usturoi, coastele le-au uns cu dulceață de ardei iute și le-au fript până s-au topit în gură, jumerele nu au putut lipsi, doamnele din echipă au învârtit câteva sute de sarmale și au făcut și niște ciorbe – una cu varză acră, carne de porc și legume și alta cu tarhon și usturoi, să mai spele greața. “Cu mici și virșli și cu gusturile din Ardeal i-am dovedit anul ăsta”, povestește cu bucurie medicul Bende Barna, unul dintre cei 21 de membri ai echipei câștigătoare.

Bende Barna (primul din stânga) oferă preparatele care i-au urcat pe podium (FOTO: Arhiva personală Bende Barna)

“Noi mergem cu drag”

Concursul nu este unul cu premii în bani. Câștigătorii primesc coșuri cu produse tradiționale și diplome. Nimeni nu merge acolo pentru premiu, ci pentru plăcerea de a găti și de dragul competiției, a oamenilor, a experienței. “Noi mergem cu drag. Se schimbă impresii, se schimbă gusturi. Noi mergem cu gusturile noastre, din Ardeal, care seamănă cu gusturile austro-ungare, dar am mai luat și de la turci, și de la sârbi și de la olteni și de la moldoveni”, mai spune Bende Barna. Anul acesta a fost, totuși, un premiu mai consistent. Echipa hunedorenilor a primit un porc viu. Pe care, însă, l-a dăruit centrului de plasament pentru copii. Echipa hunedorenilor participă deja de ani buni la concursul de preparat porcul. Și se gândesc, deja, cu nerăbdare la ce vor prepara anul viitor.

Coșul oferit de gazde câștigătorilor (FOTO: Arhiva personală Bende Barna)

La ultima ediție a concursului, din 2020, echipa din Győrvár, localitatea unde are loc concursul, a intrat în cartea recordurilor după ce au făcut un cârnaț de aproape patru kilometri (3.490 de metri).

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 20 =

Mai mult in COMUNITATE

Amintirea unui cântec frânt… (A)

HunedoaraMea.ro13 iunie 2024

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024 (A)

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Lansare de carte Isabela Maria Hașa. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2024

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro28 mai 2024

„Trofeul Micului Cititor”, o nouă ediție. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro27 mai 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024