O tabără pentru elevi este de obicei sinonimă cu relaxarea, distracția, și plecatul de acasă într-o altă localitate. În plus, presupune suportarea unor cheltuieli din partea părinților. Pentru că o parte dintre elevii școlii nu își permit să plece în vacanță de acasă, directorul și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea au decis să le ofere o altfel de tabără. O tabără care să se desfășoare în comună, la ei la școală, și în care noțiunile teoretice învățate în timpul anului școlar să fie aplicate în activitățile de zi cu zi.
”A fost o perioadă în care ne-am simțit foarte bine, și noi și copiii. Pe lângă faptul că ne-am distrat, am și învățat, pentru că cele mai multe activități au fost gândite în așa fel încât să facă cumva legătura între ceea ce învață teoretic la școală și ceea ce ar trebui să aplice în practică. Adică am avut un pic din de toate. Am avut și geografie când ne-am plimbat în teren și a trebuit să ne orientăm, am avut și biologie când am cules și am recunoscut plantele și ne-am făcut ierbare, am avut și geologie când am vizitat Valea Dinozaurilor, situl de la Scoabă. Am avut și matematică atunci când am măsurat și am tăiat ca să ne facem amenajarea din curtea școlii, am avut și abilități practice când am vopsit și am șlefuit”, a explicat directorul Școlii Gimnaziale Sîntămăria Orlea, Liliana Farcașiu.
Pe parcursul celor cinci zile de tabără, elevii au făcut excursii în comună, pe Valea Dinozaurilor și la punctele de vizitare ale Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, dar au contribuit și la dotarea și înfrumusețarea școlii, mai ales că vacanța se apropie de sfârșit. Fiecare dintre activități i-au încântat atât pe profesori, dar mai ales pe elevi.
”Am făcut bănci pentru școală, am făcut din cauciucuri vechi de mașini, le-am vopsit și am făcut bănci cu niște scânduri, le-am bătut în cuie. Am făcut un panou de informare pentru părinții care nu au voie să intre în incinta școlii în cursul anului școlar și ne-am jucat foarte mult. Am făcut și niște tricouri cu niște flori, le-am presat cu ciocanul, le-am bătut și au ieșit niște modele deosebite” a povestit Ariana Andrada Mozeș, elevă în clasa a VII-a.
”Cel mai mult mi-a plăcut că am învățat lucruri noi pe care, dacă nu era tabăra, poate nu le făceam niciodată. Am învățat tot felul de lucruri despre plante, am văzut tot felul de plante pe care nici măcar nu ne gândeam că există, am fost pe Valea Dinozaurilor și le-am cules și am făcut și ierbare care or să rămână la școală”, a spus Adriela Niculesc, elevă în clasa a VIII-a.
”Băiețelul meu, în prima zi, mă întreabă << mama, dar mergem din nou să învățăm?>> Și zic, <<nu, mergem să ne distrăm>>. El nu a participat până acum la o tabără și ieri mi-a zis, <<să știi că a fost cea mai frumoasă săptămână din vara asta>>. Deși am fost la mare și în alte locuri, mai mult l-a încântat venitul la tabără decât mersul la mare, de exemplu. Și a fost așa, o săptămână plină de distracție și de voie bună”, a spus Claudia Maier, profesor învățământ primar la Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea.
Și, ca orice tabără care se respectă, ”Viața la Sântămăria – Orlea” a avut și un logo, creat de unul dintre elevi, iar participanții au fost împărțiți pe echipe.
”Mami a zis că trebuie să combinăm cele trei sigle ale Sântămăriei – E-ul, care e școala văzută de sus, dacă vezi școala de sus e ca un E, partea de sus a bisericii și dealul și muntele Orlea. Și toate le-am băgat într-o singură siglă. A fost aleasă sigla taberei și am desenat-o la aproape toți din clasa mea. Că ei trebuiau să o deseneze pe șapcă. I-am ajutat, așa ei doar au colorat cu verde în interior. Am fost mai multe echipe, verzii, albaștrii, roșii. Noi, verzii, ne-am numit <<Naturii>>, roșii s-au numit <<Roșii faimoșii>>, iar albaștrii <<Simpaticii>>, a explicat Fabian Chiorbeja, elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea.
Chiar și revederea cu colegii a fost un motiv de bucurie pe parcursul taberei.
”Mi-a plăcut cel mai mult că m-am întâlnit cu colegii mei de la școală. Ne-am întâlnit din nou, că nu ne-am mai văzut de mult”, a spus, cu bucurie, Alexandru Chiorbeja, elev în clasa I, Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea.
Ideea acestei tabere a apărut după ce, cu un an în urmă, școala a derulat un proiect împreună cu Fundația Noi Orizonturi, pe aceeași idee de tabără interdisciplinară, la școală. Proiectul s-a finalizat cu un târg de produse, făcute de elevi, care ulterior au fost vândute. Din banii obținuți, elevii au decis ca școala să le organizeze o tabără, în această vară.
La tabăra ”Viața la Sântămăria – Orlea” au participat 33 de elevi și şase cadre didactice de la Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea. Bucuria, încântarea și implicarea elevilor i-au făcut pe profesori să ia serios în considerare, pentru următorii ani, transformarea acestei tabere într-o activitate de vacanță, tradițională în școala lor.
(SURSA FOTO: Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea)
Facebook
YouTube
RSS