ACTUALITATE

Investițiile în domeniul cultural și evenimentele culturale din 2023, susținute de Consiliul Județean Hunedoara

Investițiile în domeniul cultural și evenimentele culturale din 2023, susținute de Consiliul Județean Hunedoara

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara continuă și în acest an investițiile în cultură și susține evenimentele culturale de prestigiu organizate de instituțiile subordonate. Odată cu adoptarea hotărârilor de aprobare a bugetului propriu și ale instituțiilor de cultură, s-a dat undă verde inițiativelor din acest domeniu.

După ce recent au fost finalizate lucrările de reabilitare a Casei de Cultură din municipiul Hunedoara, proiect în valoare de 15,5 milioane de lei implementat cu sprijinul consistent al Consiliului Județean Hunedoara (contribuția CJ Hunedoara fiind de 12,8 milioane de lei), administrația județeană se pregătește să finalizeze în acest an, o nouă investiție. Este vorba despre lucrările de reabilitare a Castelului Nopcea din Săcel, proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, în valoare de 11,5 milioane lei.

Un nou muzeu în județ

Viitorul muzeu de la Orăștie, rod al colaborării dintre administrația județeană și Primăria municipiului, este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Edificiul care va găzdui muzeul are o vechime de aproape 200 de ani, a fost sediu al Colegiului Reformat Kun. Clădirea se află în zona centrală a municipiului Orăștie, într-o arie urbanistică cu regim de centru istoric, în imediata vecinătate a bisericii fortificate medievale și este formată din parter și două etaje. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 19,5 milioane de lei.

Tot la Orăștie, CJ Hunedoara implementează proiectul de modernizare a Casei de Cultură „A. Grozuță”, finanțat tot prin POR 2014-2020, în valoare de 3 milioane de lei. De asemenea, în Orăștie, va fi realizat un monument al Regelui Ferdinand I al României.

Se află în derulare proiectul Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, finanțat prin POR 2014-2020, în valoare de 22 milioane de lei.

Fonduri prin PNRR pentru infrastructura culturală

Consiliul Județean Hunedoara a obținut finanțări pentru reabilitarea unor clădiri în care se desfășoară activități culturale. Este vorba despre clădirea Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani (11,1 milioane lei) și clădirea Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva – Palatul Magna Curia (6,2 milioane lei).

Tot prin PNRR, sunt în evaluare proiecte de eficientizare energetică a clădirii vechi a Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani și clădirea administrativă aferentă Castelului Nopcea din Săcel. De asemenea, în evaluare se află și proiectul de creștere a eficienței energetice la patru imobile componente ale Ansamblului Istoric Mina Petrila.

De asemenea, tot prin atragerea de finanțări nerambursabile se continuă lucrările de amenajare a noului sediu al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva, în Palatul Administrativ din Piața „I. C. Brătianu” din Deva.

Fonduri pentru promovarea rutelor culturale

Serviciul Proiecte, Strategii și Politici Europene din cadrul Consiliului Județean Hunedoara a obținut finanțări pentru 12 noi proiecte: Clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit Ulpia Traiana Sarmizegetusa (11,3 milioane lei); Intrare Forul lui Traian sit Ulpia Traiana Sarmizegetusa (12,6 milioane lei); Digitalizarea în cadrul Traseului Castrelor Romane a Castrului Roman Cigmău și a Castrului Roman Micia; Conservare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X (11,3 milioane lei); Digitalizare în cadrul Rutei Cetăților pentru cetățile dacice Costești – Cetățuia, Costești – Blidaru și Bănița; Conservare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Drumul pavat din zona sacră.

În faza de elaborare a documentației se află proiectul Creșterea eficienței și reabilitarea imobilului Castelul contelui Joszika din Brănișca.

Peste 32 de milioane de lei pentru instituțiile de cultură din subordinea CJ Hunedoara

Devenite tradiții, evenimentele culturale organizate de instituțiile subordonate ale Consiliului Județean Hunedoara vor fi finanțate și în 2023.

Astfel, prin bugetele alocate, sunt prevăzute sumele necesare cu care Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Teatrul de Artă din Deva, Teatrul Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroșani, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică vor susține festivalurile, spectacolele, expozițiile, concursurile și toate celelalte evenimente culturale cu care publicul hunedorean este obișnuit, precum și editarea/publicarea revistelor de specialitate cu profil cultural, respectiv proiectele de cercetare arheologică.

Festivalul Opera Nights, Serbările Naționale Țebea, Festivalul Național de Interpretare „Drăgan Muntean”, Festivalul de reconstituire istorică DAC FEST, Festivalul „Călușerul Transilvănean”, Festivalul Cetății Mălăiești, Noaptea muzeelor, Noaptea bibliotecilor, Salonul hunedorean al Cărții, Concursul Citești și Câștigi, Zilele Artei Bizantine, Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva – Micia Rediviva, sunt doar câteva dintre evenimentele care vor fi susținute financiar și în acest an de administrația județeană.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + nineteen =

Mai mult in ACTUALITATE

Parteneriat pentru dezvoltare durabilă și conservarea naturii în România

HunedoaraMea.ro29 septembrie 2023

Alfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă și sustenabilă. Transfer de cunoștințe și creșterea conștientizării între România și Norvegia

HunedoaraMea.ro21 septembrie 2023

PressHUB: Securiştii acuzaţi de uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi de Curtea Supremă

HunedoaraMea.ro27 iulie 2023

Ștrandul din Deva s-a redeschis, după ce a fost închis temporar de Protecția Consumatorilor

HunedoaraMea.ro27 iulie 2023

Licee, școli și grădinițe din județul Hunedoara, dotate prin PNRR

HunedoaraMea.ro26 iulie 2023

Mina Petrila devine pentru o zi centrul roboticii hunedorene

HunedoaraMea.ro18 mai 2023

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a Centrului Istoric al Devei

HunedoaraMea.ro5 mai 2023

PRESShub: Elevii din Hunedoara al căror program va rula pe Stația Spațială Internațională nu vor să plece din România

HunedoaraMea.ro23 aprilie 2023

O companie chineză va deschide o linie de producție de piese și componente auto pentru Grupul Volkswagen

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2023