COMUNITATE

Lansare de carte Mihai Petre – „Hunedoara acum o sută de ani”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

Lansare de carte Mihai Petre – „Hunedoara acum o sută de ani”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează în ziua de 7 decembrie 2023, ora 17.00, la Galeria de Arte „Corvin” din Hunedoara, un eveniment cultural de excepție: întâlnirea cu profesorul Mihai Petre care își va lansa, cu acest prilej, cel mai recent volum intitulat „Hunedoara acum o sută de ani”, apărut în acest an la prestigioasa editură clujeană Casa Cărții de Știință.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara și Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca.

Personalitate bine cunoscută, apreciată și respectată în lumea învățământului hunedorean, adevărat dascăl, profesorul Mihai Petre are în spate o strălucită carieră didactică în decursul căreia a format, în Hunedoara, multe generații de elevi în spiritul cunoașterii, al respectului și al dragostei față de limba și literatura română.

Este autorul a numeroase lucrări de specialitate în domeniul filologic, scrieri care i-au pus în lumină calitățile de cercetător, de la cele în domeniul toponimiei la cele care îi relevă deplin calitățile de specialist în teoria literaturii, cum sunt „Caragiale. Lecturi, relații, perspective” sau „Liviu Rebreau. Ion – un roman în cinci lecturi”.

Acestor lucrări le-au urmat volume de proză, romane, pagini de memorialistică, de interviuri, toate vădind și talentul literar incontestabil al dascălului Mihai Petre: „Cretă color”, „Tăieri în alb”, „Interviuri hunedorene”, „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara”, „Birtul parcului” etc.

Cartea care se va lansa acum, „Hunedoara acum o sută de ani”, este, după mărturisirea autorului, „… o carte a împlinirii sentimentului de datorie față de oamenii acestor locuri, alături de care m-am format, trăind freamătul acelui fost mare oraș industrial, dar care a știut să-și afirme și propriile deschideri spre cultură…”

Într-adevăr, se poate spune că acest volum este o caldă ofrandă pe care profesorul Mihai Petre, născut pe meleaguri vâlcene, o aduce orașului Hunedoara în care a muncit o viață întreagă, unde s-a adaptat și a devenit un veritabil fiu al acestui oraș, s-a legat de oamenii lui și, mai ales, le-a fost dascăl fiilor de hunedoreni. Cu o acribie impresionantă, cercetând și reproducând sute de pagini de arhivă hunedoreană, Mihai Petre aduce la lumină și parcă reînvie viața Hunedoarei și a hunedorenilor între anii 1920-1929. Ne introduce în activitatea primăriei, cercetează relațiile acesteia cu prefectura, cu poliția, cu școala, cu Uzinele de Fier, scoțând la lumină problemele administrative, economice și edilitare ale orașului. Suntem martorii unor evenimente memorabile în viața Hunedoarei cum ar fi vizita regelui Ferdinand și, mai târziu, a generalului Berthelot, toate privite prin prisma autorităților din acea vreme. Pe lângă sutele de crâmpeie de viață pe care ni le relevă, filologul Mihai Petre nu poate rămâne indiferent la limbajul folosit în actele administrative, în petiții, în documente, o limbă română plină de pitoresc, cu regionalisme și expresii devenite azi vetuste. Dascălul Mihai Petre explică în cuvinte simple, dar emoționante, că această carte a lui „trebuie citită și înțeleasă ca o modestă formă de exprimare a sentimentului de datorie față de Hunedoara, oameni și locuri!” Lansarea acestei cărți este, cu adevărat, un impresionant eveniment editorial care va bucura nu doar hunedorenii, ci pe oricine este interesat de viața unui oraș din România, în primul deceniu de după Marea Unire”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 2 =

Mai mult in COMUNITATE

Voluntarii Geoparcului Țara Hațegului au parte de un an aniversar plin de proiecte și realizări la nivel național și internațional

HunedoaraMea.ro4 septembrie 2024

Ziua Limbii Române la bibliotecă (A)

HunedoaraMea.ro28 august 2024

Ziua Vulcanilor, sărbătorită simultan în Geoparcurile Internaționale UNESCO Țara Hațegului și Ținutul Buzăului

HunedoaraMea.ro27 august 2024

Părintele Necula, din nou oaspete la Deva (A)

HunedoaraMea.ro26 august 2024

Pacienții beneficiază de medicamente compensate pe baza rețetelor electronice

HunedoaraMea.ro23 august 2024

Portretul unei comune din secolul XXI (A)

HunedoaraMea.ro23 august 2024

Manifestare dedicată Zilei Limbii Române organizată de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro21 august 2024

Pasionați de geocaching din țară și din străinătate au avut parte în Geoparcul Țara Hațegului de distracție, aventură și multe provocări la cel mai important eveniment anual

HunedoaraMea.ro21 august 2024

Conferință a părintelui Constantin Necula la Deva. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro18 august 2024