COMUNITATE

Noaptea Muzeelor, organizată și la Muzeul Mineritului din Petroșani

Noaptea Muzeelor, organizată și la Muzeul Mineritului din Petroșani

Muzeul Mineritului din Petroșani, redeschis pentru publicul larg începând cu data de 1 iunie, se înscrie anul acesta pe lista instituțiilor de profil care organizează Noaptea Muzeelor, a anunțat Primăria Petroșani.

Iniţiată în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european. În România, organizatorul evenimentului este Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR), iar anul acesta și Muzeul Mineritului din Petroșani, unic la nivel național prin profilul său, va fi deschis pentru vizitatori în noaptea de sâmbătă spre duminică, accesul fiind gratuit.

Instituția muzeală care prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare va funcționa după un program special.

Muzeul se va deschide sâmbătă, 12 iunie, la ora 15.00, și va rămâne deschis până duminică, 13 iunie, la ora 2.00 (dimineața).

Expoziția va putea fi vizitată cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Muzeul Mineritului, care funcționează încă din anul 1967, este complet reabilitat, fiind cuprins într-un amplu program de reabilitare și amenajare muzeistică, derulat de administrația publică din Petroșani cu fonduri europene, proiect în valoare de un milion de euro.

Programul investițional a presupus atât repararea și consolidarea clădirii – monument istoric, care a fost dotată și cu un lift ce asigură accesul de la demisol până la mansardă, precum și punerea în valoare a exponatelor care prezintă istoria mineritului de cărbune și a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare. De asemenea, la mansarda clădirii au fost alocate spații separate pentru Muzeul Muntelui și o expoziție etnografică. Și zona din fața instituției muzeale a fost total reamenajată, cu alei, trotuare și spații verzi.

Proiectul de reabilitare a Muzeului Mineritului a fost finalizat și recepționat anul trecut dar, din cauza pandemiei, abia în data de 1 iunie 2021 acesta a putut fi redeschis publicului larg. Pe fondul interesului crescut al oamenilor pentru muzeul care a fost total regândit, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a venit în sprijinul tuturor celor care doresc să îl viziteze, propunând Consiliului Local proiectul privind aprobarea scutirii de la plata biletelor pentru intrarea la Muzeul Mineritului, până în data de 15 iunie 2021.

Muzeul Mineritului din Petroșani funcționează după următorul program:

– Luni și Marți – ÎNCHIS

– Miercuri, Joi și Vineri – între orele 8.00 și 16.00

– Sâmbătă: orele 10.00 – 15.00

– Duminică: orele 10.00 – 14.00

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × five =

Mai mult in COMUNITATE

Finala „Deva Music Star” 2021, în Piaţa Victoriei din Deva

HunedoaraMea.ro14 iunie 2021

„Prin marile biblioteci ale lumii”. Manifestare cultural-educativă organizată de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro14 iunie 2021

Programul piețelor agroalimentare din Deva, în perioada Rusaliilor

HunedoaraMea.ro14 iunie 2021

Cei mai buni dintre cei buni în competiție (A)

HunedoaraMea.ro10 iunie 2021

Concert vocal-simfonic al Filarmonicii din Sibiu, la Deva

HunedoaraMea.ro8 iunie 2021

Spectacol de excepție susținut de elevii Liceului de Arte “Sigismund Toduță”

HunedoaraMea.ro8 iunie 2021

Restricții de circulație la Deva, pentru un concurs de Ziua Mondială a Bicicletei

HunedoaraMea.ro4 iunie 2021

Unde se pot vaccina anti-COVID copiii peste 12 ani din municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro2 iunie 2021

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro31 mai 2021