Sute de copii ucraineni învață în școlile din România. Au fost nevoiți să-și părăsească casele, iar mulți dintre ei au fost despărțiți de tații lor, rămași să-și apere țara. Copilăria le-a fost zguduită de un război absurd care i-a forțat să caute refugiu în altă țară.
Românii s-au mobilizat încă din prima zi a războiului să ajute familiile de refugiați ucraineni. Voluntari și asociații i-au întâmpinat la punctele de trecere a frontierei, i-au așteptat cu mâncare, băuturi calde, îmbrăcăminte și le-au oferit refugiaților informațiile vitale despre posibilitățile de cazare și masă. În țară, rețelele sociale erau pline de anunțuri cu oferte gratuite de cazare pentru ucraineni, se organizau campanii umanitare, colecte de alimente și de bunuri de primă necesitate. Autorităților s-au organizat și ele și au început să apară primele demersuri pentru a le oferi copiilor ucraineni accesul la educație și integrarea lor în România.
La doar o lună de la izbucnirea războiului, copii ucraineni erau deja înscriși la școli din județul Hunedoara. 12 elevi refugiați învățau la școli din Țara Hațegului, unde era o comunitate de aproape 200 de ucraineni. Zece copii au fost înscriși în ciclul primar la școala din Nălaț-Vad, de care s-a ocupat un învățător care vorbește limba ucraineană. Alte două fete au fost înscrise în clasa a X-a la Liceul „I.C. Brătianu” din Hațeg.
„Și profesorii și elevii și școala, toți îi susțin pe copiii ucraineni”
Sprijinul pentru copiii refugiați a continuat în cele zece luni de război. În prezent, în municipiul reședință de județ sunt înscriși în sistemul de învățământ 14 elevi ucraineni. Opt învață la Colegiul Național Pedagogic “Regina Maria” din Deva, patru, la Liceul Sportiv „Cetate”, iar doi, la Școala Primară „Samuel”. Potrivit Direcției de Asistență Socială Deva, la sfârșitul lunii trecute alți nouă copii refugiați studiau online la instituții de învățământ din Ucraina.
„La noi la colegiu sunt câțiva elevi ucraineni integrați care participă inclusiv la cursuri de limba română efectuate de o profesoară de limba română de specialitate. Pe lângă activitățile curriculare, din programa școlară, am avut câteva activități extrașcolare care au avut ca beneficiari tocmai aceste familii de refugiați ucraineni din Deva. Cea mai recentă a fost „Săptămâna legumelor și a fructelor”, în urma căreia am donat 500 de kilograme de legume și fructe acestor familii. Mai mult decât atât, zilele trecute a avut loc tot o activitate extrașcolară, un târg caritabil, un bazar Erasmus, a cărui fonduri spre îndreaptă spre aceste familii”, a declarat pentru HunedoaraMea.ro directorul Colegiului Național Pedagogic “Regina Maria”, Gabriel Tripa.
Acesta spune că elevii ucraineni au o programă adaptată, flexibilă, din programul obligatoriu pentru ceilalți copii din clasă. Sunt eliminate anumite conținuturi, programa fiind readaptată la nivelul de educație al copiilor.
„Copiii sunt integrați. Vorbim de incluziune socială, vorbim de faptul că ei sunt participanți alocați unor clase și învață ca și ceilalți. Merg după orarul clasei, dar programa disciplinelor este adaptată, în sensul că nu utilizează toți termenii sau toate conținuturile care li se predau celorlalți copii. E mai dificil, dar cu pași mărunți sperăm că ajungem la o educație de calitate și pentru acești copii refugiați la noi în localitate”, explică Gabriel Tripa.
Directorul colegiului devean spune că elevii ucraineni s-au adaptat la școală, părinții sunt mulțumiți și a avut feedback-uri pozitive la adresa acestor elevi din partea colegilor români și ai părinților acestora.
„Colegii români încearcă să-i ajute, să le explice, să-și arate umanitatea față de aceste persoane. Și elevii din școală sunt alături de ei și s-au implicat în activitățile extrașcolare organizate pentru familiile de refugiați. Și profesorii și elevii și școala, toți îi susțin pe copiii ucraineni și pe familiile acestora”, a subliniat Gabriel Tripa.
28 de copii ucraineni, găzduiți la Deva
62 de persoane refugiate din Ucraina erau în evidența Direcției de Asistență Socială Deva la sfârșitul lunii trecute. 34 sunt adulți, iar restul copii.
Refugiații adulți (familii sau persoane singure) au vârste cuprinse între 33 ani – 72 ani, iar persoanele minore, între 1 – 17 ani.
13 familii de refugiați găzduite în municipiul Deva au copii minori (între 1 – 6 copii/familie).
14 copii sunt însoțiți doar de un părinte (mama).
În cazul a trei familii nu există copii minori.
19 adulți refugiați realizează venituri: unii beneficiază de pensii din Ucraina, alții își continuă activitatea profesională, în sistem online, pentru angajatori din Ucraina. 11 persoane au un loc de muncă în municipiul Deva.
Cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni
La sfârșitul lunii martie anul acesta, autoritățile din județul Hunedoara au pus la dispoziția refugiaților ucraineni cursuri de comunicare în limba română.
Cursurile au fost organizate de AJOFM Hunedoara în orașul Hațeg și au fost structurate în grupe de câte 14 persoane.
În orașul Hațeg au fost cazați în prima lună de la izbucnirea războiului mulți cetățeni ucraineni din Odesa, în cea mai mare parte femei și copii.
„Posibilitatea de a învăța să comunice în limba română sau faptul că cei mici se pot înscrie la școală sau la grădiniță sunt de mare ajutor pentru familiile din Ucraina aflate în județul nostru”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
———————
Material realizat cu sprijinul unei burse din cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial” derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova.
Facebook
YouTube
RSS