COMUNITATE

Ora poeziei (A)

Ora poeziei (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 23 iunie 2022, la Sala de Lectură, un eveniment cultural dedicat poeziei și iubitorilor acesteia: a fost lansat cel de-al treilea volum de poezie al doamnei Daciana Cosmina Lazăr, volum intitulat „Tatuajul sufletului”, apărut la Editura Karina din Deva. Autoarea, de profesie economistă, este membră a Cenaclului literar „Nichita Stănescu” al M.A.I. București și a publicat versuri în reviste literare din județele Vrancea și Maramureș.

După volumele „Cuvintele sufletului” (2016) și „Iubirea din vers” (2019), autoarea își menține tema predilectă, dragostea, căreia îi conferă valențe lirice pline de sensibilitate și trăire intensă. Toate cele 88 de poezii din recentul volum sunt parcă o demonstrație concretă a celebrului ultim vers din „Paradisul” lui Dante: „Dragostea care pune în mișcare soarele și astrele”.

„Tatuajul sufletului” cuprinde poezii de dragoste a căror notă dominantă este sensibilitatea, sinceritatea, lirismul, toate potențate de talentul poetic al autoarei.

Deși este economistă prin formație, Daciana Cosmina Lazăr are sufletul mereu deschis spre visare, spre meditație și, mai ales, spre iubire. Această iubire o îmbracă în straiele strălucite ale versului, niște versuri pline de sensibilitate și de frumusețe lăuntrică.

În postfața semnată de Carla Strujan aflăm că poeziile Dacianei Cosmina Lazăr „cuprind toate stările sufletești pe care iubirea tatuată în suflet le poate da, sinceritate, frumos, lacrimi de fericire, dor de dragoste, așteptare”.

Avem nevoie mai mult ca oricând de poezie, avem nevoie de momente în care ne putem rupe de cotidianul atât de complicat, atât de plin de neprevăzut. De aceea, simțim nevoia unui punct de care să ne sprijinim, iar acest punct va fi întotdeauna poezia bine scrisă, poezia sensibilă, poezia care știe să recurgă la limbajul sincer pornit din sufletul poetului.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a fost, este și va fi întotdeauna alături de scriitorii hunedoreni și, cu atât mai mult, vom fi alături de tinerii poeți și prozatori cărora trebuie să le încurajăm scrierile, să le oferim posibilitatea de a ieși în fața cititorilor, a celor care au nevoie de rolul binefăcător al artei în orice vremuri.

Am felicitat-o și am încurajat-o pe poeta Daciana Cosmina Lazăr să meargă înainte pe drumul atât de greu, dar atât de frumos, al poeziei.

Cu siguranță, după „Tatuajul sufletului”, vor urma alte volume pe care ne vom bucura să le lansăm aici, în „casa cărții” care este Biblioteca.

La această nouă lansare de carte au fost așteptați toți cei care iubesc poezia, care știu să aprecieze frumusețea unui vers, a unei imagini poetice pline de trăire și sensibilitate. A fost o întâlnire plăcută, prietenească, la sfârșitul căreia autoarea a oferit autografe pe recentul ei volum.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 8 =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024