“Fiecare român este și hunedorean!” Acestea au fost cuvintele președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la momentul decernării titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Hunedoara. Evenimentul a avut loc miercuri, în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local al municipiului Hunedoara, desfășurată în Sala Dietei din Castelul Corvinilor.
Academicianul profesor universitar dr. Ioan-Aurel Pop s-a născut la 1 ianuarie 1955 în localitatea Sântioana, județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, iar în 1979 a fost șef de promoție al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca. În 1989 a obținut titlul de doctor în istorie cu teza intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV – XVI”. În 2001 a devenit membru corespondent al Academiei Române, în 2010 – membru titular, iar din 2018 este președinte al celui mai înalt for de știință și cultură din țara noastră.
Este autor a peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, volume îngrijite și a peste 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, prefețe etc. în volume separate, reviste de specialitate și publicații culturale. Multe dintre operele domniei sale au fost traduse și publicate în engleză, germană, italiană și spaniolă.
“Este o onoare pentru noi, hunedorenii, faptul că de-a lungul deceniilor, domnul Ioan-Aurel Pop și-a dedicat viața instruind mii de studenți, mulți dintre ei hunedoreni. Este o onoare și faptul că o bună parte din activitatea de cercetare a domnului Ioan-Aurel Pop a fost, de fapt, dedicată istoriei medievale a Transilvaniei și, implicit, istoriei medievale a locurilor în care și noi trăim și muncim astăzi. Și da, este o mare onoare şi bucurie pentru noi, hunedorenii, faptul că o bună parte dintre lucrările științifice publicate de domnul Ioan-Aurel Pop au ca principal subiect familia Corvinilor. Munca domnului președinte al Academiei Române, printre altele, repară mare parte din greșelile făcute în perioada comunistă, când istoria Corvinilor, o familie de importanță continentală, a fost aproape ignorată și marginalizată la toate nivelurile educaționale și de cercetare”, a transmis Primăria Hunedoara.
(SURSA FOTO: Primăria Hunedoara)
Facebook
YouTube
RSS