Prezența la vot a românilor reprezintă un semnal serios de alarmă pentru viitorul țării.
Semnificația mersului la vot s-a pierdut în ultimii ani. Care sunt cauzele multiple ale acestui fenomen, PressHub a încercat să afle direct de la firul ierbii, discutând cu oamenii.
Neîncrederea în partide politice, parlament, guvern și sindicate
Motivele neîncrederii în puterea votului de a schimba ceva în societate sunt multiple și reflectă problemele de fond ale societății românești. La întrebarea „De de nu votează românii?”, răspunsul „Totul pornește de la educație” pare să fie o cauză generală identificată de unii interlocutori cu care am discutat.
Printre altele, ei au menționat: „lipsa de educație civică”,„incultura”, „indiferența” și faptul că „de-a lungul timpului s-a inoculat ideea că alegerile nu sunt importante și politica este o treabă murdară în care mai bine nu te bagi”.
Potrivit unui sondaj Sociopol din ianuarie 2024, prin care s-a măsurat încrederea românilor în instituții naționale, țări și instituții internaționale, cetățenii nu au încredere în instituțiile conduse de oameni politici sau în organizațiile politice. Astfel, pe ultimele patru locuri regăsim: Parlamentul, partidele politice, sindicatele și Guvernul.
La polul opus, instituțiile care se bucură de încrederea românilor sunt: Pompierii, Armata, Biserica și Jandarmeria.
Citește articolul integral, în PressHub.ro
Facebook
YouTube
RSS