Tu știai că atunci când respiri, nu inhalezi doar aer, ci și pulberi în suspensie care, în orașe, nu reprezintă doar particule de praf, ci și particule provenite din deșeuri, fecale și anvelopele mașinilor? Acestea au dimensiuni diferite: sub 10 microni (cunoscute ca PM10) și sub 2,5 microni (cunoscute ca PM2,5). Există și particulele ultrafine, de sub 1 micron, scrie PRESShub.ro.
Poluarea din orașe nu este despre statistici sau despre ceva îndepărtat, care nu te privește. Aerul poluat ne afectează direct și ne distruge sănătatea aproape imediat. Și nimeni nu este protejat, căci, nu-i așa, toată lumea respiră.
„Aceste pulberi încărcate cu substanțe toxice intră în orice moment în organismul uman prin sistemul respirator.
Dacă pe cele mari le oprim în nas sau le scoatem când tușim sau ne suflam nasul, cele sub 2,5 microni pot ajunge direct în plămâni și de acolo nu mai ies, cauzând leziuni, în timp și cancer. Pe drum, afectează întreg sistemul respirator, cu impact mai mare asupra persoanelor care suferă deja de alergii, astm, bronșite, pneumonie, etc.”, a explicat, pentru PRESShub, Oana Neneciu, director executiv al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis și coordonatorul platformei AerLive.ro.
Citește articolul integral pe PRESShub.ro
(Sursa foto: Pixabay.com)
Facebook
YouTube
RSS