ACTUALITATE

Primăria Hunedoara, premiată pentru excelenţă în eficienţă energetică

Primăria Hunedoara, premiată pentru excelenţă în eficienţă energetică

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a acordat Primăriei Hunedoara „Premiul pentru excelenţă în eficienţă energetică”, în cadrul Galei de Excelenţă AMR – 2021.

Premiile acordate de AMR la finalul acestui an sunt organizate pe 10 categorii, iar evaluarea se efectuează în baza rezultatelor obţinute de fiecare primărie în parte în perioada 2018 – 2020, dar şi în funcţie de iniţiativele pentru viitorul apropiat, pe fiecare categorie în parte.

Potrivit municipalității, premiul acordat Primăriei Hunedoara vine ca urmare a numeroaselor proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice din oraş şi a unităţilor şcolare, proiecte finalizate în ultimii trei ani sau aflate în diferite stadii implementare. Un alt argument pentru care municipalitatea Hunedoarei a fost desemnată câştigătoare a „Premiului pentru excelenţă în eficienţă energetică” este abordarea Primăriei în ce priveşte reţeaua de iluminat public: cu toate că aceasta a fost extinsă cu 10 km (ceea ce, în alte cazuri, ar fi generat şi o creştere a consumului), în 2020 consumul total de energie a fost mai mic cu aproape 6 la sută decât în 2019. Acest lucru se datorează faptului că atât în proiectele de extindere, cât şi în cele de înlocuire, se folosesc doar lămpi cu tehnologie LED. În plus, anul viitor, în Hunedoara, un proiect în valoare de aproape 2 milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public de pe principalele artere rutiere va ajunge la faza lucrărilor efective.

„Premiul primit de Primăria municipiului Hunedoara este o confirmare a faptului că am luat deciziile potrivite, cu ani în urmă, când am decis să gândim cât mai multe proiecte pentru eficientizare energetică. Valoarea acestora, cumulată cu cea a investiţiilor făcute de Primărie în ultimii trei ani în acest domeniu, se apropie de 27 de milioane de euro, o sumă importantă, dacă luăm în considerare dimensiunile oraşului. În ultimii trei ani am modernizat cinci unităţi şcolare, dintr-un total de 17. Jumătate din bugetul fiecărui proiect a fost alocat eficientizării energetice a clădirilor acestor unităţi. La ora actuală mai bine de 25 la sută dintre copiii Hunedoarei învaţă în şcoli şi grădiniţe eficientizate energetic. Acum sunt în diferite faze de implementare alte 13 proiecte de acest fel (14 blocuri – turn, Ambulatoriul Spitalului Municipal şi clădirea principală a spitalului, precum şi mai multe unităţi şcolare). Pentru perioada imediat următoare avem deja gândite încă 19 proiecte de modernizare şi, implicit, eficientizare energetică. Aşteptăm ghidurile de finanţare şi suntem gata să le depunem. Ne dorim ca peste 3 – 4 ani, absolut toate clădirile şcolilor din municipiu, inclusiv cele din satele aparţinătoare, să fie modernizate şi eficientizate energetic. Şi nu ne vom limita la şcoli. Vom continua şi cu celelalte clădiri publice dar vom încerca să întocmim proiecte de acest fel şi pentru cât mai multe blocuri din oraş”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

Nu este prima reuşită de acest fel. În 2019, Primăria municipiului Hunedoara a primit din partea AMR premiul pentru „Excelenţă în digitalizare – smart city”.

(SURSA FOTO: Primăria Hunedoara)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 3 =

Mai mult in ACTUALITATE

PRESShub: Românul care a strâns 250.000 de euro pentru ucraineni

HunedoaraMea.ro1 decembrie 2022

Încă șase proiecte depuse de Primăria Deva prin PNRR

HunedoaraMea.ro26 noiembrie 2022

PRESShub: Cum te poți apăra de efectele nocive ale poluării. Campanie pentru aer curat

HunedoaraMea.ro23 noiembrie 2022

Cei mai buni elevi și sportivi ai Hunedoarei, premiaţi de municipalitate

HunedoaraMea.ro17 noiembrie 2022

FOTO Nicolae al României, pe urmele Regelui Mihai I, la Hunedoara

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2022

Delegație norvegiană și reprezentanți ai Fundației Mihai Eminescu Trust, parteneri în proiectul de restaurare a Sarmizegetusei Regia, în vizită în județ

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2022

A fost atribuit contractul pentru construirea creșei din cartierul devean Dealul Paiului

HunedoaraMea.ro10 noiembrie 2022

PressHUB: Achiziții în lanț în instituțiile publice pentru ultimul model de Iphone

HunedoaraMea.ro3 noiembrie 2022

Bani de la bugetul local pentru cabinete medicale școlare

HunedoaraMea.ro2 noiembrie 2022