În județul Hunedoara a fost confirmat cu analize de laborator primul caz de gripă AH1N1, au anunțat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.
Este vorba despre o femeie de 79 de ani, care nu a fost vaccinată antigripal.
Pentru alte cinci cazuri suspecte de gripă, analizele de laborator au infirmat boala.
24540 de persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier în sezonul rece 2018-2019 în județul Hunedoara.
În 17 ianuarie, DSP Hunedoara a solicitat Ministerului Sănătății încă 5980 de doze de vaccin pentru continuarea vaccinarii antigripale, în urma datelor colectate de la medicii de familie din județ.
Recomandările DSP Hunedoara pentru prevenirea infecțiilor acute respiratorii și gripei
Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continu să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate (potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății).
– Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.
– Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .
– Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .
– Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .
– Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Ce facem când ne îmbolnăvim?
– La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.
– În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.
– Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .
Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece intr-un an pentru o persoana.
O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală.
Facebook
YouTube
RSS