![](https://www.hunedoaramea.ro/wp-content/uploads/2019/04/sarmizegetusa-restaurare.jpg)
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a găzduit vineri prezentarea proiectului „Restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, documentație realizată de Institutul Național al Patrimoniului (INP), împreună cu colectivul științific al șantierului arheologic, la solicitarea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, INP, CJ Hunedoara, administrației publice locale și instituțiilor implicate în protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național.
Prezentarea de la Deva este rodul protocolului de colaborare și al contractului de prestări servicii privind elaborarea de studii de investigații (etapa I și II) și Documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (etapa a III-a) pentru monumentul istoric de la Sarmizegetusa Regia, încheiate între CJ Hunedoara și INP anul trecut.
Proiect unic în România
Potrivit directorului INP, Ștefan Bâlici, proiectul prezentat la Deva are trei obiective principale: conservarea materialului istoric care există, a vestigiilor arheologice, recuperarea înțelesurilor și a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor și interpretarea și prezentarea monumentului.
„Este un proiect major cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani, un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere și aș zice, dacă m-aș referi la un gest pe care îl facem aici, care mi se pare cel mai important, este acela de recuperare a topografiei antice care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice și rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie și apoi detaliile arhitecturale în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat Ștefan Bâlici.
„Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriașă pentru un proiect uriaș, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obținută din alte surse. Etapizat, se pot face pași concreți în realizarea obiectivelor propuse”, a declarat vicepreședintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu.
Studiile și documentațiile realizate de specialiștii INP vor sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia pe care CJ Hunedoara intenționează să le deruleze în următorii ani.
Facebook
YouTube
RSS