COMUNITATE

Trei sate hunedorene vor găzdui teatru premiat în acest an la Gala UNITER

Trei sate hunedorene vor găzdui teatru premiat în acest an la Gala UNITER

În anul în care sărbătorește un deceniu de când bate țara în lung și în lat pentru a duce teatru de calitate în gospodării din mediul rural și în cămine culturale, Cultură’n Șură va susține trei reprezentații în județul Hunedoara.

Spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov, în regia lui Victor Olăhuț, va fi jucat în localități de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului administrat de Universitatea din București. Evenimentul vine la scurt timp după ce trupa a fost recompensată la Gala Premiilor UNITER cu premiul „Open Theatre” oferit de British Council România.

Prima dintre cele trei reprezentații ale piese va avea loc sâmbătă, 23 iulie, de la ora 21.00, în satul Sălașu de Sus. Gazde vor fi Liana și Cristi a’ lu’ Cândoni, la casa cu numărul 141. Duminică, 24 iulie, tot de la ora 21.00, „Cerere în căsătorie” va fi găzduită de Gabriela și Rareș a’ Băieștenilor, la Transylvania Log Cabins din satul Peșteana, comuna Densuș. Luni, 25 iulie, de la ora 20.00, actorii trupei Cultură’n Șură vor juca la Casa de cultură din Baru, pe o scenă cu nimic mai prejos decât cele cu care sunt obișnuiți în teatrele din București sau din marile orașe.

Fiecare spectacol va fi precedat de un atelier de teatru dedicat copiilor și tinerilor din sat susținut de actori profesioniști. În cadrul atelierelor, participanții vor descoperi exerciții specifice artei actorului cum sunt cele de dicție, improvizație și mișcare scenică. De asemenea, vor învăța de ce este important respectul pentru ceilalți participanți la spectacol și care sunt regulile de conduită ce trebuie urmate în cazul unui eveniment artistic.

Este pentru al doilea an în care Cultură’n Șură joacă o piesă de teatru într-un sat din Geoparc. Primul spectacol a fost susținut anul trecut, în gospodăria lui Budău de la Râu de Mori.

„Cerere în căsătorie” este un spectacol pentru cei mari și cei mici, deopotrivă, care vorbește despre o temă mereu actuală, dragostea și opreliștile lumești ce-i stau în cale. De altfel, este unul dintre cele mai de succes spectacole, de înaltă ținută artistică, purtând amprenta Cultură’n Șură. Spectacolul a fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă București și a fost prezentat în festivaluri naționale și internaționale de teatru, unde a primit numeroase premii, inclusiv pentru cel mai bun actor și pentru cel mai bun spectacol. În anul 2020, spectacolul a fost filmat de TVR pentru Arhiva Națională de Televiziune.

Distribuția spectacolului este de asemenea una valoroasă, reunind actori importanți ai scenei românești. Florentina Năstase a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță la Premiile UNITER și GOPO. George Constantinescu poate fi văzut în spectacolele Teatrului Nottara și Teatrului de Comedie și a jucat în numeroase producții cinematografice și de televiziune. Valentin Terente este actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila și a fost prezent, în anul 2020, în cadrul programului „10 pentru TIFF”. Regizorul Victor Olăhuț are o carieră prestigioasă, cu spectacole montate pe scene ale teatrelor naționale din Cluj-Napoca și Sibiu.

Înainte să ajungă în județul Hunedoara, spectacolul a fost jucat în această vară la Domnin, Bănișor și Horoatu-Crasnei din județul Sălaj, la Slimnic și la Arpașu de Jos din Sibiu și la Cornățel în județul Argeș. Alte reprezentații vor avea loc la Tinca, Cociuba Mare și Husasău de Tinca din județul Bihor. Mai multe detalii despre reprezentații sunt disponibile AICI, iar informații despre acest proiect sunt disponibile AICI.

Seria de spectacole face parte din proiectul „Rural/Teatral” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj având parteneri Primăria Slimnic, Primăria Arpașu, Primăria Buzoești, Primăria Baru, Primăria Densuș, Primăria Sălașu de Sus, Primăria Someș-Odorhei, Primăria Comunei Bănișor, Universitatea din București – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, EduCab România, CentoTrans și Daisler Print House.

Cultură’n Șură este o asociatie culturală non-profit creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele culturale dintre comunitățile urbane și cele rurale. Până în prezent, asociația a produs în cadrul acestui demers 5 spectacole de teatru, a vizitat 59 de sate și comune, a susținut 94 de reprezentații pentru aproximativ 15.000 de săteni la care se adaugă participări în festivaluri, numeroase premii precum și sute de reprezentații ale spectacolelor în teatrele partenere. Asociația organizează ateliere de dezvoltare personală, improvizație și conduită pentru copiii din mediul rural, oferindu-le astfel instrumente esențiale pentru a deveni consumatori de cultură la maturitate.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 7 =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024