CULTURĂ

Trei zile de concerte la Deva Jazz Fest 2022. Programul evenimentului

Trei zile de concerte la Deva Jazz Fest 2022. Programul evenimentului

Primăria Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva invită publicul la a cincea ediție a Festivalului de jazz în aer liber, în perioada 26-28 august, în Parcul Cetate.

Acest eveniment menține Deva pe harta orașelor culturale unde muzicienii aduc spiritul liber al creativității artistice. Arta în care libertatea de exprimare constituie esența existenței ei va fi reprezentată aici prin evoluția unor artiști de excepție care au demonstrat în cariera lor că sunt personalități influente pe scena muzicii de jazz la nivel mondial.

Organizatorii anunță o ediție de excepție, prin participarea în regiunea noastră a primului muzician de jazz care a primit un GRAMMY AWARD, împreună cu Chucho Valdés pentru Irakére 40 și două LATIN GRAMMY AWARDS. Este vorba de trompetistul cubanez Carlos Sarduy care, alături de grupul său, aduce la Deva jazz de nivel mondial.

Artiști din SUA, Cuba, Danemarca, Austria, Italia, Macedonia de Nord, Serbia și România vor evolua pe scena Deva Jazz Fest, timp de trei zile. Veți putea participa la concerte matinale, work shop-uri, vernisaje de artă vizuală,  pictură, caricatură, sculptură în metal, lansarea cărții ,,Blues made în România” și la incursiuni în istoria jazz-ului.

De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artistică, iubitorii genului au ocazia să se bucure de libertatea creatoare a unor artiști desăvârșiți. Diversitatea stilurilor este asigurată și în acest an, fiecare grup propunând un program complex, unde instrumentele specifice muzicii de jazz slujesc admirabil talentul și profesionalismul muzicienilor invitați.

Nume cunoscute și recunoscute la nivel mondial asigură lineup-ul ediției:

CARLOS SARDUY GROOVE MESSENGERS  (CUBA) – CHAMPIAN FULTON TRIO (USA) – DelaDAP (AT) – GIANLUCA D’ALESSIO (IT) – GERALD GRADWOHL GROUP (AT) – SASO POPOVSKI TRIO (MK) – EYOT ( SRB) – MIKE &THE BLUE SPIRIT (RO) – STEEL BLUES QUINTET (RO) 

Publicul va avea ocazia să vadă cum a evoluat jazz-ul în ultima sută de ani, de la swing-ul clasic din 1929 până la electro swing-ul din 2022.

Diversitatea stilistică, valoarea muzicienilor și varietatea programului sunt câteva argumente care vă pot convinge că, la final de august, nu trebuie să lipsiți de la Deva Jazz Fest.

Concerte matinale la Deva Jazz Fest 2022

Concertele matinale la Deva Jazz Fest vor avea loc în fiecare dimineață a evenimentului, de la ora 11:00, și vor fi asigurate de talentați muzicieni locali de jazz.

Workshop-uri

Evenimentul nu se limitează doar la concertele susținute pe scenă de către grupurile invitate, ci este condimentat cu workshop-uri și ateliere muzicale pentru copii, susținute de artiști și moderatori, la care cei interesați pot lua contact pentru prima dată cu instrumente precum: vibrafon, tobe, percuții, claviaturi sau chitară. Moderatorii momentului ce va avea loc în fiecare zi, de la ora 12:00, în filigoria din Parcul Cetății Deva, vor fi Gabriel Hărăguș, Călin Sân, Nistor Purcariu, Filip Trifon.

Expoziții de pictură

Publicul va avea parte de vernisaje cu lucrări ale artiștilor vizuali ce fac parte din filiala Deva a UAP din  Romania. Anul acesta vor putea fi admirate și lucrări de la galeria privată EM ART a artistului Mircea Popițiu.

Jazz cu Hazz

Paleta artistică este generoasă în această ediție, fiind completată cu o expoziție de caricatură sub genericul „Jazz cu Hazz”. Curatorul acestei expoziții este cunoscutul caricaturist Liviu Stănilă.

Improvizații jazz cu metal

O expoziție unică în județ va fi asigurată de Cristina Dinu, sculptor în metal, care completează logo-ul Deva Jazz Fest 2022 printr-o lucrare în metal imensă, având 4,3 m ce reprezintă un soldat cu un saxofon în mână. Bineînțeles, în jurul soldatului vor fi și alte lucrări în metal.

Blues made în România

În acest an, peisajul muzical românesc a fost completat de apariția cărții în două volume ,,Blues made în România”, scrisă de redactorul șef al revistei online ,,Arta sunetelor”, Radu Lupașcu. Cartea va fi lansată în cadrul Deva Jazz Fest 2022.

Incursiuni în Istoria Jazz-ului

Incursiunile vor fi sustinute și în acest an de specialiști, cu două scopuri: pentru a aduce în atenția publicului informații din istoria unui gen muzical ce a apărut la sfârșitul secolului al XIX –lea, într-o formă teoretică, dar și practică, prin exemplificări live.

Momentul va avea loc în fiecare seară și va fi susținut de Nistor Purcariu, Cornel Rusan și Mircea Goian.

Accesul publicului la festival este liber.

(Sursa foto: Facebook / Deva Jazz Fest 2022)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − three =

Mai mult in CULTURĂ

Programul spectacolelor din acest weekend la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani

HunedoaraMea.ro12 octombrie 2022

Trei sate hunedorene vor găzdui teatru premiat în acest an la Gala UNITER

HunedoaraMea.ro20 iulie 2022

Spectacolele din acest weekend la Teatrul din Petroșani

HunedoaraMea.ro23 februarie 2022

“Jerry și câinele”, adaptare după Edward Albee, la Teatrul de Artă din Deva

HunedoaraMea.ro22 februarie 2022

Deva Jazz Festival, la a III-a ediție

HunedoaraMea.ro21 august 2020

Un aparat de fotografiat cu burduf, din prima jumătate a secolului al 20-lea, expus la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Întâlnire cu fotografia, la Muzeul din Deva. Lansarea catalogului cu autorii lucrărilor de la Salonul de iarnă al artiștilor fotografi hunedoreni

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2020

O invitație să (re)descoperiți adevărata viață la țară și pe munte. Daniel I. Iancu și cartea sa „Plecat de acasă. Rapoarte de tură”

HunedoaraMea.ro21 noiembrie 2019