ACTUALITATE

UE: noi măsuri privind Ucraina, energia, schimbările climatice și economia

UE: noi măsuri privind Ucraina, energia, schimbările climatice și economia

În cadrul dezbaterii anuale privind starea UE, eurodeputații au interpelat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), cu privire la activitatea Comisiei din ultimul an și la planurile sale viitoare.

În deschiderea dezbaterii, președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a declarat: „Este o onoare specială să o avem pe Olena Zelenska cu noi în această zi importantă. Suntem aici pe fondul alarmant al invaziei ilegale și nejustificate a Ucrainei suverane, al inflației ridicate, al creșterii prețurilor la energie, al unei catastrofe climatice, al creșterii insecurității alimentare și al creșterii costurilor de trai. Astăzi, mesajul nostru trebuie să fie Europa va răspunde”, a transmis miercuri PE.

În ceea ce privește războiul împotriva Ucrainei, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Putin va eșua, iar Europa va învinge.”

Aceasta a adăugat că sancțiunile împotriva Rusiei „vor rămâne”. Von der Leyen a anunțat punerea la dispoziție a 100 de milioane de euro pentru refacerea școlilor ucrainene afectate, precum și pentru includerea Ucrainei în spațiul de roaming gratuit al UE și în piața unică.

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor vor deveni o caracteristică obișnuită

În ceea ce privește creșterea prețurilor la energie, Comisia va prezenta măsuri pentru ca statele membre să își reducă consumul de energie electrică și va propune un plafon pentru veniturile întreprinderilor care produc energie electrică la un cost scăzut, pentru a mobiliza peste 140 de miliarde de euro pentru atenuarea impactul asupra cetățenilor. Ea a anunțat, de asemenea, o reformă a pieței energiei electrice. Von der Leyen a precizat în mod clar că Putin este singurul responsabil pentru actuala criză energetică și pentru creșterea prețurilor.

În ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei, președinta von der Leyen a promis că grupurile de dezbatere ale cetățenilor vor deveni acum o caracteristică obișnuită și că a sosit momentul organizării unei convenții europene.

Printre alte subiecte abordate de președinta Comisiei se numără combaterea ingerințelor străine pentru protejarea democrațiilor europene, o cooperare mai strânsă cu țări precum Chile, Mexic, Noua Zeelandă, Australia și India, precum și propuneri pentru un Fond european de suveranitate, o lege europeană privind materiile prime critice, o bancă europeană de hidrogen și un pachet de ajutor pentru IMM-uri.

Puteți urmări discursul integral AICI.

Citește și: Cum vă protejați împotriva criminalității cibernetice: „Securizați-vă rețeaua de domiciliu”

Intervențiile liderilor grupurilor politice

Manfred Weber (PPE, Germania) a îndemnat la o „iarnă a solidarității”: „Îl putem învinge pe Putin și putem reduce facturile la energie electrică ale oamenilor”. În ceea ce privește noile propuneri în materie de energie, el a deplâns rolul diminuat al Parlamentului și și-a exprimat regretul cu privire la lipsa de leadership a Consiliului. El a solicitat, de asemenea, un moratoriu privind noua legislație pentru a evita o povară suplimentară pentru fermieri și IMM-uri. În cele din urmă, el a subliniat că „nu există niciun efort de coordonare a activităților de apărare ale UE” și a solicitat „Comisiei să lanseze, înainte de luna decembrie, un plan de acțiune european în domeniul apărării”.

Angajamentul UE față de libertatea și integritatea Ucrainei trebuie să fie ferm, dar, pe lângă sărbătorirea victoriilor, trebuie să îi sprijinim pe cei care suferă de pe urma consecințelor sociale și economice ale războiului, a declarat Iratxe García (S&D, Spania). „În caz contrar, populismul va crește”, a avertizat ea. García a salutat propunerile de urgență în domeniul energiei, în special utilizarea profiturilor extraordinare realizate de întreprinderile energetice, deoarece „nu este acceptabil ca unii să devină milionari în detrimentul suferinței familiilor”.

Stéphane Séjourné (Renew, Franța) a declarat că lupta Ucrainei „este o luptă pentru valorile Europei, este lupta noastră, este lupta pentru statul de drept împotriva legii celui mai puternic”. UE dispune de mijloacele necesare pentru a reacționa rapid și eficient la consecințele războiului asupra cetățenilor europeni, a afirmat acesta. Séjourné și-a exprimat sprijinul pentru măsurile de reducere a prețurilor la energie și a solicitat reducerea „tuturor dependențelor noastre, în ceea ce privește alimentele, materiile prime, sănătatea, infrastructurile digitale și de apărare”. În concluzie, politicile publice ar trebui aliniate la obiectivul autonomiei strategice.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și chiar să intensificăm aceste eforturi”, a insistat Ska Keller (Verzi/ALE, Germania). Cu toate acestea, solidaritatea în cadrul UE trebuie, de asemenea, să crească. Trebuie să ne asigurăm că cei care dispun de cele mai multe resurse suportă costurile acestor perioade, a subliniat aceasta. „În cele din urmă, singura modalitate de a depăși această criză este de a utiliza mai puțină energie și mai multă energie din surse regenerabile”. Keller a solicitat, de asemenea, Comisiei să se asigure că „nu sunt plătiți bani Poloniei și Ungariei decât dacă acestea se întorc pe calea statului de drept”.

Marco Zanni (ID, Italia) a considerat că măsurile propuse „nu sunt suficiente pentru a oferi ajutor concret celor care suferă în prezent”. „Plafonarea prețului gazelor naturale – singura măsură care va ajuta într-o oarecare măsură cetățenii și întreprinderile (…) – este încă în curs de dezbatere”. Zanni a îndemnat Comisia să realizeze că „lumea s-a schimbat din 2019” și că anumite politici nu mai sunt viabile, deoarece nu au contribuit nici la protejarea climei, nici la realizarea unei tranziții industriale și socioeconomice.

Raffaele Fitto (ECR, Italia) a solicitat ca alianța atlantică să continue să fie consolidată și ca sancțiunile să fie menținute, acestea fiind singurele mijloace de a obține rezultate. Cu toate acestea, acesta a subliniat necesitatea de a „asigura o adevărată unitate” în UE pentru a putea aborda „două chestiuni majore: cea a energiei și cea a sprijinului pentru familii și întreprinderi”. Avem nevoie de răspunsuri clare, a subliniat acesta, insistând asupra „plafonării prețului gazelor și decuplării prețurilor gazului și energiei electrice”.

Manon Aubry (Stânga, Franța) a subliniat că cetățenii nu mai pot plăti facturile. Salariile stagnează, în timp ce prețurile cresc odată cu inflația și cu costurile energiei, iar dividendele cresc și miliardarii zboară în avioanele lor private, și-a exprimat aceasta regretul. Aubry a salutat impozitul anunțat pe profitul întreprinderilor din sectorul energetic, afirmând că grupul său este întotdeauna singurul care solicită un astfel de impozit, care ar trebui plătit de toate întreprinderile care beneficiază de pe urma crizei.

Puteți urmări dezbaterea integrală AICI.

Citește și: Europol, mai puternic în lupta împotriva terorismului și crimei organizate. Măsuri aprobate de Parlamentul European

(FOTO: Mathieu CUGNOT / Parlamentul European)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =

Mai mult in ACTUALITATE

Ambasadorul Japoniei, în vizită la Primăria Deva

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2025

Schimbări în Consiliul Local al municipiului Deva

HunedoaraMea.ro13 ianuarie 2025

Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva

HunedoaraMea.ro10 ianuarie 2025

Telecabina care deservește Cetatea Deva rămâne oprită pentru lucrări tehnice

HunedoaraMea.ro9 ianuarie 2025

23 de microbuze electrice pentru elevii din 23 de comune din județ

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2024

PressHub: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

PressHub: Alegerile și democrația: de ce nu votează românii?

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

Campanie de curățenie și ecologizare a spațiilor publice din Deva. Participă ONG-uri, voluntari, firme și instituții publice

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

PressHub: Ce se întâmplă cu mamele minore aflate în grija statului

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024