Sărbătoarea care ne învață să fim darnici și buni se celebrează, în fiecare an, la Deva. Peste 200 de copii au aprins felinare și au pornit, vineri seara, în procesiunea dedicată Sfântului Martin, sfântul care ne învață să împărțim. Copiii au făcut desene și colaje cu prilejul aniversării, în acest an, a 30 de ani de prietenie și parteneriat între România și Germania.
De când intră pentru prima dată pe băncile școlii, copiii care studiază germana ca limbă maternă la Deva învață și obiceiurile și tradițiile germane.
11 Noiembrie este, în calendarul catolic și cel reformat, Ziua Sfântului Martin, zi cunoscută și drept Sărbătoarea felinarelor. Nouă clase de copii din clasele zero și până în clasa a IV-a – aproximativ 200 de elevi – de la Colegiul Național “Decebal” din Deva, împreună cu învățătoarele lor, au aprins felinare, au cântat într-un glas cântecelul dedicat sărbătorii felinarelor și au împărțit dulciuri cu colegii, prietenii și părinții adunați în curtea școlii. Tradiția spune că “Dacă îți împarți necazurile, acestea se vor înjumătăți, iar dacă îți împarți bucuriile, acestea se dublează”. Despre Sfântul Martin se spune că, înainte de a fi episcop, a fost militar. Într-o iarnă geroasă, mergând călare, a întâlnit un om sărac. Și, pentru că nu avea ce să împartă cu el, Martin și-a tăiat cu sabia mantia în două și a dat jumătate săracului. “Noi, aici, la Colegiul Național <<Decebal>>, nu îi învățăm pe copii doar limba germană, punem mare preț și pe transmiterea și păstrarea tradițiilor etniei germane”, spune Monika Matei, învățătoare de limbă germană maternă la colegiul devean.
30 de ani de prietenie cu Germania
De sărbătoarea Sfântului Martin, în acest an, dascălii care predau în limba germană la Colegiul Național “Decebal” din Deva au mai legat un eveniment. 30 de ani de prietenie și parteneriat între România și Germania. În cadrul acestui eveniment, peste 200 de copii au realizat picturi sau colaje, iar 34 dintre cele mai expresive au fost expuse în Sala Pro Arte a Colegiului Național “Decebal”. “Vor urma și alte surprize pentru copii. Vor primi diplome și cu aceste desene vom realiza și calendare și cărți poștale. Întreg proiectul a fost realizat cu fonduri de la Ambasada Germaniei de la București. A fost un concurs de proiecte, iar școala noastră a obținut premiul special”, a declarat Monika Matei.
Facebook
YouTube
RSS