COMUNITATE

Ziua Națională a României, marcată de Biblioteca Județeană printr-o prezentare a evenimentelor și personalităților care au făurit Marea Unire

Ziua Națională a României, marcată de Biblioteca Județeană printr-o prezentare a evenimentelor și personalităților care au făurit Marea Unire

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva va dedica şi în acest an Zilei Naţionale a României o activitate specială, o manifestare cultural-educativă ce va avea loc în ziua de 29 noiembrie, la ora 13.30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”.

Publicului din sală i se va prezenta o expunere a evenimentelor care au avut loc la 1 Decembrie 1918, moment de importanță capitală în istoria națională.

“Dintre marile evenimente, dintre numeroasele momente de răscruce istorică pe care le-a trăit poporul român, nu este zi mai dragă inimilor noastre decât acel 1 Decembrie 1918 când miile de glasuri de la Alba Iulia au strigat din răsputeri, cu hotărâre şi bucurie: Unirea cu România, Unirea cu Patria-Mamă! De atunci, de când România a strâns la pieptul ei toate provinciile pe care jocul istoriei le-a smuls de-a lungul secolelor, ziua de 1 Decembrie o purtăm cu iubire în suflet, aşa cum cu iubire arborăm tricolorul la zi de mare sărbătoare a neamului românesc”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

În cadrul prezentării organizate în acest an, vor fi trecute în revistă evenimentele care au precedat actul de la 1 Decembrie, vor fi evocate marile personalități politice și culturale care s-au implicat în făurirea României Mari, va fi amplu prezentată Adunarea Națională de la Alba Iulia, rolul monarhiei în făurirea actului Unirii. Se vor utiliza imagini-document care vor ilustra fiecare etapă care a condus la realizarea unirii tuturor provinciilor românești între hotarele aceleiași țări.

“Ca în fiecare an, activitatea dedicată Zilei Naționale va încerca să inspire celor prezenți un puternic suflu patriotic, așa cum se cuvine față de memoria marilor înaintași, a tuturor celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim într-o țară demnă și respectată, cu toții uniți sub tricolor”, a precizat managerul Bibliotecii Județene.

În finalul prezentării, celor prezenți în sală li se vor adresa întrebări legate de marele eveniment de la 1 Decembrie 1918, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

De asemenea, cu această ocazie, în incinta Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva se va amenaja o expoziţie de carte având ca temă Marea Unire de la 1918 şi participarea hunedorenilor la acest eveniment.

Porţile Bibliotecii Județene vor fi deschise tuturor celor care vor să cunoască aceste cărţi.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 8 =

Mai mult in COMUNITATE

Un spectacol pentru adolescenți, în premieră la Teatrul din Petroșani

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

De unde puteți cumpăra mărțișoare în Deva. Primăria a stabilit 18 zone pentru comercianți

HunedoaraMea.ro18 februarie 2024

Conferință a prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, la Deva: „Sănătatea creierului și longevitatea”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

Complexul Aqualand, închis pentru public timp de o zi

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A treia rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro15 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A doua rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro14 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Prima rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro13 februarie 2024

Filiala nr. 1 a Bibliotecii Județene în straie noi (A)

HunedoaraMea.ro12 februarie 2024