COMUNITATE

O monografie mult așteptată (A)

O monografie mult așteptată (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Primăria Comunei Lelese, a organizat în ziua de 4 mai 2019, la Căminul Cultural din comuna Lelese, lansarea volumului intitulat „Comuna Lelese: monografie” scris de etnologul Rusalin Ișfănoni și apărut în anul 2018 la Editura Călăuza v.b. din Deva.

Biblioteca Județeană salută fiecare nouă monografie a unei localități hunedorene, pentru că fiecare astfel de lucrare devine o sursă importantă de cunoaștere a localității și face parte din corpusul de documente care cuprinde informații valoroase despre județul nostru.

Apariția acestui amplu și documentat volum, în excelente condiții grafice, a fost posibilă grație sprijinului generos oferit de Consiliul Județean Hunedoara, instituție care înțelege pe deplin rolul și importanța unor astfel de lucrări.

Autorul monografiei, etnologul Rusalin Ișfănoni, este bine cunoscut specialiștilor în domeniu și publicului larg. Este personalitatea care și-a dedicat întreaga viață studierii și popularizării impresionantului tezaur de spiritualitate din satele Ținutului Pădurenilor.

Fiu al acestor locuri, născut în satul Dăbâca, comuna Toplița, în urmă cu 75 de ani, Rusalin Ișfănoni cunoaște în cele mai mici detalii istoria acestui străvechi ținut românesc, cunoaște oamenii locului, ocupațiile lor, obiceiurile, modul în care marchează marile evenimente ale vieții, știe istoria fiecărui sat pădurenesc. De aceea, lucrările pe care le-a dedicat acestui ținut au o importanță sporită de faptul că ele sunt scrise de un om al locului, un pădurean care este dedicat trup și suflet acestor oameni și acestor locuri.

Monografia comunei Lelese este o dovadă în acest sens. Scrisă pe baza unui imens material documentar, dar bazându-se și pe cunoașterea nemijlocită a vieții de zi cu zi a pădurenilor, cu bucuriile și grijile lor, cu sărbătorile și muncile specifice fiecărui anotimp, Rusalin Ișfănoni a dăruit comunei Lelese un excepțional dar, îndelung așteptat.

Structurată pe 13 capitole, consistente și bogate în informații, monografia face o minuțioasă trecere în revistă a comunei Lelese din toate unghiurile: coordonate geografice și istorice; ocupațiile de bază ale sătenilor; populația comunei; particularități lingvistice; coordonate etnografice; obiceiuri populare; îngrijirea sănătății; biserica și viața religioasă; învățământul; manifestări etnofolclorice contemporane; personalități născute în comună; turismul și, în sfârșit, instituțiile comunale. Simpla înșiruire a tematicii fiecărui capitol este o dovadă a faptului că monografia elaborată de etnologul Rusalin Ișfănoni este o lucrare de referință, o lucrare monumentală, de care avea nevoie nu doar comunitatea din Lelese, ci și toți cei care doresc să cunoască în amănunțime universul fascinant al Ținutului Pădurenilor.

Căminul Cultural din Lelese a devenit neîncăpător, zeci de pădureni fiind prezenți la acest moment emoționant, momentul în care comuna lor a primit acest dar minunat, monografia mult așteptată.

Ne exprimăm speranța că vom vedea cât mai curând și alte monografii ale comunelor pădurenești, pentru că fiecare comună este un uriaș depozitar de tradiție, de spiritualitate, de istorie. Toate aceste localități trebuie să fie cunoscute, trebuie să-și pună în valoare întregul tezaur de care dispun, de la tradiții și obiceiuri, la viață economică și spirituală. Niciun efort nu este prea mare dacă trebuie valorificate și puse în lumină tradițiile noastre milenare, cu atât mai mult în ziua de azi când, nu de puține ori, manifestările patriotice sunt minimalizate.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

monografia lelese (1) monografia lelese (2) monografia lelese (3) monografia lelese (4) monografia lelese (5) monografia lelese (6) monografia lelese (7) monografia lelese (8) monografia lelese (9) monografia lelese (10) monografia lelese (11) monografia lelese (12) monografia lelese (13) monografia lelese (14) monografia lelese (15) monografia lelese (16)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 4 =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024