COMUNITATE

Bartolomeu Valeriu Anania sau nevoia de spiritualitate (A)

Bartolomeu Valeriu Anania sau nevoia de spiritualitate (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, a organizat în ziua de 20 mai 2021, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, o manifestare cultural-educativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Bartolomeu Valeriu Anania, scriitor şi teolog, mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureşului.

De fiecare dată încercăm, și de cele mai multe ori am reușit, să captăm atenția publicului prezent la activitățile noastre cu subiecte interesante, cu evenimente și personalități marcante. Acum ne-am oprit asupra figurii lui Bartolomeu Valeriu Anania, această personalitate remarcabilă a vieții literare și spirituale românești a ultimului secol pentru că, în această perioadă, este nevoie mai mult decât oricând de modele spirituale, de exemple de caractere care au reușit să depășească, de-a lungul vieții, mari și dureroase încercări. Dat fiind că activitatea noastră are drept public-țintă tineri liceeni, demersul a fost cu atât mai important cu cât tinerii pot cunoaște importanța valorilor morale în viața unui om, a unui intelectual și duhovnic.

Prezentarea a urmărit cele două linii majore ale vieții și activității lui Bartolomeu Valeriu Anania: clericul, care a plătit cu ani grei de detenție atitudinea demnă, antitotalitară, și care a ajuns în fruntea ierarhiei clericale românești, pe de o parte, și scriitorul de incontestabil talent care ne-a lăsat poezii, proză, piese de teatru, memorii, pe de altă parte. S-a pus accentul pe personalitatea complexă, de intelectual erudit, a lui Bartolomeu Valeriu Anania care a îmbogățit literatura laică și cea ecleziastică din România. Un loc aparte din moștenirea lăsată de Bartolomeu Valeriu Anania este tălmăcirea Sfintei Scripturi într-o minunată limbă românească.

Din viața lui Bartolomeu Valeriu Anania se poate cunoaște foarte bine importanța valorilor morale, a faptelor bune, importanța vitală a speranței pentru orice ființă omenească. Importanța credinței, permanenta perfecționare morală au fost întotdeauna liniile de forță ale vieții acestei mari personalități, scriitor și duhovnic. Toate acestea Bartolomeu Valeriu Anania le-a sintetizat în cuvintele care au devenit binecunoscute: „Hrăniți speranța cu fapte bune!”. Este un îndemn pe care ar trebui să-l punem în practică în fiecare zi, să nu ne pierdem speranța și credința.

Prezentarea a reușit să capteze interesul celor prezenți, tinerii s-au dovedit a fi extrem de receptivi la tot ce li s-a spus și li s-a arătat.

Așa cum facem de fiecare dată, la final am adresat publicului întrebări legate de tema prezentării, iar cei care au răspuns corect au fost răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − seventeen =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024