COMUNITATE

Caietele din timpul studenției aviatorului Aurel Vlaicu, expuse la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

Caietele din timpul studenției aviatorului Aurel Vlaicu, expuse la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva a pregătit pentru public o expoziție cu caietele din timpul studenției aviatorului Aurel Vlaicu, caiete ce conțin notițe și schițe, completate și semnate de inventatorul român la Munchen, în anii 1905 și 1906.

Caietele lui Aurel Vlaicu sunt expuse în cadrul acțiunii intitulate „Exponatul lunii” și pot fi admirate în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii iulie face parte din colecția Secției de Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

caiete vlaicu 02

Caietele din studenție ale aviatorului au intrat în patrimoniul muzeului devean în 1964 prin achiziție de la Ion Vlaicu, fratele aviatorului. Ele sunt scrise în limba germană, fiecare carnet purtându-i semnătura și având menționate data, locul unde au fost scrise, precum și denumirea disciplinei. Astfel, cele 4 caiete expuse sunt următoarele: „Teoretische Maschinenlehre” (Știința construcțiilor de mașini mecanice), München, 1906; „Mechanische Warmetheorie” (Teoria mecanică a căldurii), München, 1906; „Wasserkraftmaschinen” (Echipamente hidroenergetice), München, 1906; „Konstructionslehre der Maschinenteilen I” (Știința construcțiilor pieselor de mașini), München, 1905/1906.

Conducerea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva a decis expunerea acestor categorii de obiecte deoarece, pe data de 10 iulie 2016, la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” vor avea lor o serie de manifestări legate atât de comemorarea pionierului aviației românești cât și de sărbătorirea Zilei Aviației Române. Acțiunile vor fi organizate în parteneriat cu Primăria Orașului Geoagiu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara”, informează reprezentanții MCDR Deva.

caiete vlaicu 03

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × two =

Mai mult in COMUNITATE

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva returnează banii pe bilete la spectacolele anulate

HunedoaraMea.ro15 mai 2020

Piese reprezentative din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane: aplică cu Gorgona Medusa, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

HunedoaraMea.ro15 mai 2020

Cetatea Devei și parcurile din municipiu, redeschise publicului

HunedoaraMea.ro14 mai 2020

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu”: „De ziua lor, tuturor bibliotecarilor, un cald și prietenesc La mulți ani!” (A)

HunedoaraMea.ro23 aprilie 2020

Biblioteca Județeană ”Ovid Densusianu” își actualizează colecțiile și baza de date

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2020

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva merge mai departe (A)

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2020

Provocare venită de la un devean plecat în Marea Britanie: “Deva, vineri seara la ora opt, își aplaudă cadrele medicale”

HunedoaraMea.ro1 aprilie 2020