COMUNITATE

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, organizează evenimentul cultural-literar „Dor și drag de Dragobete”, în data de 22 februarie 2024, ora 17.00, în Foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani.

Dragobetele este una dintre cele mai frumoase și mai îndrăgite sărbători ale românilor, o sărbătoare a primăverii, a renașterii naturii, a bucuriei de a trăi. Rădăcinile acestei sărbători coboară adânc în istoria poporului român, Dragobetele fiind considerat un personaj mitologic, un tânăr chipeș care „sărută fetele” și aduce bucuria iubirii în inimile celor tineri ca un veritabil sol al dragostei curate. Ziua de 24 Făurar este „capul primăverii”, începutul anului agricol, momentul redeșteptării naturii, al triumfului vieții și al bucuriei.

În ciuda pătrunderii insistente a unor obiceiuri străine legate de dragoste, obiceiuri preluate cu mult entuziasm, sărbătoarea de Dragobete încearcă, și în mare parte reușește, să mențină neschimbată o tradiție românească veche de multe veacuri. Sărbătoarea de Dragobete este un excelent prilej de a lua contact cu un model cultural nealterat, pur, care să ne aducă bucurie.

Și în acest an, vom organiza o activitate culturală cu prilejul zilei de Dragobete, presărată cu frumoase momente artistice, cu poezie și muzică, cu crearea unei ambianțe care să le amintească tuturor participanților că tradițiile noastre populare nu pier niciodată. Celor prezenți li se va oferi un frumos și bogat program artistic la care își vor da concursul artiști hunedoreni, poeți, cântăreți, adevărați creatori de frumos și de veritabilă spiritualitate”, afirmă managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Programul va fi deschis de îndrăgitul solist de muzică populară Ciprian Roman care, împreună cu grupul instrumental „Drăgan Muntean” condus de prof. George Cîlțea, va susține un recital de cântece românești de dragoste sub genericul „Toate dorurile mele”.

Va urma un recital de poezie intitulat „Metaforele Dragostei” în tălmăcirea actorilor Simona Codreanu, Oana Crișan, Andrada Dobre, Laurențiu Vlad și Robert Vladu. Cu sensibilitate și har, actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani vor dărui clipe de reală bucurie tuturor celor ce iubesc poezia, în special lirica de dragoste.

Ca și în anii trecuți, sub genericul „Lirică hunedoreană de dragoste în rostirea autorilor”, publicul se va putea bucura de un adevărat regal de poezie oferit de poeți hunedoreni cunoscuți și îndrăgiți: Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Georgiana David Gavrilă, Dumitru Dumitrescu, Monica Dușan, Mariana Ghicioi, Ion Hirghiduș, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Florentina Mitrică, Ileana Cornelia Neaga, Dorel Neamțu, Salvina Pașca, Elena C. Petruț, Carmen Pinte, Paulina Popa, Miron Simedrea, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Adriana Tomoni, Ioan Vasiu.

Cvartetul Cuore va oferi în finalul programului un recital de piese de mare popularitate din literatura muzicală clasică și contemporană, piese puse și ele sub semnul eternului sentiment al iubirii. Artiștii instrumentiști Bianca Stan (vioara întâi), Radu Stan (vioara a doua), Adrian Lazăr (violă) și Camelia Iakab (violoncel) vor demonstra din nou talentul și sensibilitatea cu care fac ca instrumentele lor să „vorbească” celor ce iubesc muzica de bună calitate.

Fără îndoială, și în acest an activitatea noastră, prin care sărbătorim ziua de Dragobete, se va desfășura cu „dor și drag”, așa cum și-au propus de la bun început organizatorii”, spune Ioan Sebastian Bara.

(Sursa foto: Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva / Arhivă)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 9 =

Mai mult in COMUNITATE

O nouă ediție a Festivalului Național de Umor „Liviu Oros”, la Deva

HunedoaraMea.ro2 aprilie 2024

Telecabina spre Cetatea Devei a fost pusă în funcțiune

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Semifinalele competiției. Cine sunt echipele care se vor confrunta în marea finală

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

A fost inaugurat noul loc de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva

HunedoaraMea.ro22 martie 2024

Sub semnul poeziei, de ziua ei (A)

HunedoaraMea.ro22 martie 2024

Investiții în digitalizarea spitalelor hunedorene

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Sferturile de finală

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

De Ziua Internațională a Francofoniei, invitație la călătorie: Provence (A)

HunedoaraMea.ro20 martie 2024

Lucrările de modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Deva au fost finalizate

HunedoaraMea.ro15 martie 2024