COMUNITATE

Etnologul Marcel Lapteș, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

Etnologul Marcel Lapteș, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 28 iulie, la ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural dedicat celei de-a 75-a aniversări a etnologului Marcel Lapteș. Cu această ocazie, Biblioteca Județeană îi va dărui biobibliografia „Marcel Lapteș, cronicar al culturii populare hunedorene”.

Profesorul și etnologul Marcel Lapteș s-a născut la 28 iulie 1942 la Iași. Aici a urmat școala generală, apoi liceul la Bârlad. Este absolvent al Facultății de Filologie, secția Limbă și Literatură Română, a Universității din Timișoara, specializat în etnologie și folclor. Între anii 1963 și 1978 a funcționat ca profesor la diferite școli din județele Maramureș și Hunedoara. Din anul 1978 s-a dedicat studierii etnografiei și folclorului hunedorean, fiind metodist la Centrul Creației Populare Deva-Hunedoara, unde a lucrat până la pensionare.

De peste patru decenii se ocupă de profilul complex al culturii populare hunedorene, desfășurându-și activitatea în domeniul etnologic, etnografic și folcloric. Este autorul a numeroase lucrări de specialitate din acest domeniu, fiind în permanență preocupat de valorificarea folclorului autentic, de studierea unor tradiții și obiceiuri legate de viața satului hunedorean. A realizat importante proiecte etnofolclorice în satele din diferite zone ale județului pe care le-a studiat în profunzime: „Puncte muzeistice de etnografie și folclor – locații țărănești”, „Lada de zestre”, „Valori patrimoniale ale satelor hunedorene”, „Vechi biserici de lemn din județul Hunedoara”.

Încă din anul 1978 în cadrul Centrului Creației Populare, a înființat Asociația Artiștilor Populari „Miorița”, transformată mai târziu în festival național (1991), și manifestarea „Toamna folclorică hunedoreană” (2009). Rezultatele și concluziile cercetărilor etnofolclorice au fost publicate în revista „Miorița”, pe care a înființat-o în 1994, una dintre cele mai prestigioase reviste de profil etnofolcloric din România. De asemenea, aceste rezultate au fost popularizate și în Colecția de etnografie și folclor „Ethnologica”, unde au fost publicate 25 de cărți cu profil etnofolcloric legate de cultura populară hunedoreană. Este autorul a peste 40 de recenzii de cărți, cronici literare, bibliografii și articole de etnografie și etnologie.

A organizat expoziții de artă populară hunedoreană în peste 20 de localități din județ, în zonele etnofolclorice: Ținutul Pădurenilor, Valea Mureșului, Ținutul Zarandului, Ținutul Orăștiei, Țara Hațegului. A participat la numeroase manifestări de specialitate, simpozioane, congrese, comunicări, tabere științifice în țară și străinătate: Oviedo și Bilbao (Spania), Rennes (Franța), Uždin și Zdrenjanin (Serbia), Budapesta, Sofia și Chișinău. Este membru al Secției Naționale Deva-România a Organizației Internaționale de Folclor (IOV), afiliată la UNESCO, cu statutul B, din Austria, membru al Asociației Oamenilor de Teatru din România, al Asociaței folcloriștilor români „Ovid Densusianu”.

Dintre cele mai marcante lucrări de profil elaborate de Marcel Lapteș pot fi amintite: Țara Hațegului – dimensiuni sentimentale (2001); Vechi biserici din județul Hunedoara (colab. cu Nicu Jianu), 2001; Eseuri de etnografie și folclor,  2004; Nesfârșitele plaiuri (antologie lirică a poeților populari), 2007; Lumina din cuvinte (antologie poetică a poeților țărani), 2007; Vino dor lângă izvor (folclor literar din județul Hunedoara), 2009; Timpul și sărbătorile țăranului român, 2009; Anotimpuri magico-religioase, 2011; Taina ursitoarelor, 2013; Magia cântecului, 2014; Folcloristica hunedoreană de la începuturi până în prezent, 2015.

 

AFIS MARCEL LAPTES 2017

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 15 =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024