Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Potrivit reprezentanților MCDR, exponatul lunii mai face parte din colecţia de artă a muzeului, fiind vorba despre o icoană pictată în culori tempera pe sticlă, cu reprezentarea „Sfinților Constantin și Elena”. Ea a fost realizată de către un autor anonim, pe parcursul secolului al XIX-lea, și este atribuită unuia dintre cele mai importante centre de iconari din Transilvania, şi anume Mănăstirea de la Nicula, de-a lungul ultimilor ani în spațiile expoziționale ale instituției noastre fiind prezentate mai multe piese provenind din respectivul centru.
Atelierul de la Nicula a dezvoltat o splendidă creativitate artistică de inspiraţie religioasă, răsărită din bogăţia tradiţiei creştin-ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţărani români. Cromatica – predominant caldă, cu tonuri de alb, roşu, galben, şi verde, redă o atmosferă plană, unde Împăraţii Constantin şi Elena susţin Crucea Aurie, plasată central, care este simbolul Creştinismului. Ei sunt onoraţi pe data de 21 Mai, pentru că au apărat şi au promovat Creştinismul şi Sfânta Cruce.
Pictura pe sticlă îşi are originile legate de Bizanţ, iar în Transilvania s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, ca urmare a extinderii meşteşugului de fabricat sticla. Icoanele realizate la Nicula sunt impresionante ca abordare plastică, fiind naive reprezentare dar cu o tematică diversificată. Caracteristicile acestor icoane sunt evidenţiate prin stângăcia voită a redării, primitivismul contururilor şi al desenului, prin simplitatea decorativă a coloristicii şi se disting prin decorurile pictate, ce trasează motive folclorice tradiţionale româneşti.
Facebook
YouTube
RSS