ACTUALITATE

Obiecte de patrimoniu sustrase din zona Sarmizegetusa Regia, expuse la Muzeul Național de Istorie a României

Obiecte de patrimoniu sustrase din zona Sarmizegetusa Regia, expuse la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va inaugura marți o expoziție cu obiecte de patrimoniu sustrase din zona sitului arheologic Sarmizegetusa Regia prin braconaj arheologic și recuperate de autoritățile române.

Expoziția, intitulată „Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia și a cetăților greco-romane din Dobrogea”, prezintă publicului obiecte reprezentative aflate în custodia MNIR: brațări plurispiralice dacice din aur, bijuterii dacice din argint, arme dacice – un umbo din fier al unui scut, tezaure cu monede de tip Koson din aur și argint, stateri de tip pseudo-Lysimachos emiși în cetățile grecești vest-pontice, tabulae din bronz conținând legile municipiului roman Troesmis din vremea împăratului Marcus Aurelius.

Potrivit reprezentanților Muzeului Național de Istorie, vizitatorii vor avea prilejul să evalueze deopotrivă bogăția și importanța istorică extraordinară a descoperirilor din zona capitalei statului dac, precum și dimensiunile dezastrului care a permis, începând cu anii `90, exportul pe căi ilicite al unor astfel de obiecte. Din totalul pieselor exportate ilicit s-a recuperat până astăzi în jur de 10 – 15 la sută.

Expoziția va fi deschisă publicului din 15 iunie și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, până la jumătatea lunii iulie.

Expoziția va fi precedată de o conferință de presă prilejuită de recuperarea și readucerea în țară a șapte monede antice din aur și argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munților Orăștiei.

Monedele au fost găsite cu detectorul de metal și sustrase ilegal din România, fiind recuperate de la case de licitație din Marea Britanie. Este vorba despre un stater pseudo-Lysimachos unicat, bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr.; doi stateri emiși la Tomis și unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice; un stater de tip Koson cu monogramă și două imitații după denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius si N. Cordius, respectiv Marcus Antonius si Octavianus.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − ten =

Mai mult in ACTUALITATE

Un consorțiu pentru viitor. PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

HunedoaraMea.ro15 mai 2024

PRESSHub: Un primar colaborator al Securității candidează pentru al optulea mandat

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

Proiecte importante pentru municipiul Hunedoara au intrat în faza licitaţiilor publice

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Proiect propus de municipalitatea Devei. Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024

Finanţare de 20 de milioane de euro câştigată de Primăria Hunedoara pentru înfiinţarea unui consorţiu de învăţământ dual

HunedoaraMea.ro11 aprilie 2024

CJ Hunedoara vrea să modernizeze „Drumul Regelui” şi drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro25 martie 2024

Reabilitarea Incintei I a Cetății Deva, aproape de final

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

S-au depus ofertele pentru proiectarea şi execuţia noului stadion „Michael Klein” din Hunedoara

HunedoaraMea.ro5 martie 2024

CNAS lansează a doua ediție a „Ghidului asiguratului”

HunedoaraMea.ro4 martie 2024