ACTUALITATE

Parlamentul European: Revizuirea tratatelor UE este necesară pentru implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei

Parlamentul European: Revizuirea tratatelor UE este necesară pentru implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei

Hannelore PETROVAI

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție referitoare la acțiunile întreprinse în urma concluziilor Conferinței privind viitorul Europei.

În cadrul unei reuniuni finale, care a avut loc în perioada 29 aprilie – 30 aprilie la Parlamentul European de la Strasbourg, plenul conferinței a ajuns la un consens cu privire la proiectele sale finale de propuneri. Cele 49 de propuneri, referitoare la nouă teme, includ peste 300 de măsuri privind modul de implementare a acestora. Acestea se bazează pe recomandările grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, ale grupurilor și evenimentelor naționale ale cetățenilor, pe ideile înregistrate pe platforma digitală multilingvă, precum și pe discuțiile purtate în timpul sesiunilor plenare și ale grupurilor de lucru ale conferinței.

Potrivit Parlamentului European, „propunerile ambițioase și constructive” care au rezultat în urma conferinței necesită modificări ale tratatelor, de exemplu în ceea ce privește o Uniune mai simplă, mai transparentă, mai responsabilă și mai democratică. În acest scop, plenul Parlamentului solicită Comisiei pentru afaceri constituționale să pregătească propuneri de reformare a tratatelor UE, care ar avea loc prin intermediul unei convenții în conformitate cu articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Exercițiu fără precedent de democrație participativă

Eurodeputații au declarat că, în acest proces, UE ar trebui să se îndrepte către un model de creștere durabilă, favorabilă incluziunii și rezilientă, acordând o atenție deosebită IMM-urilor, și au solicitat punerea deplină în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale. De asemenea, eurodeputații solicită UE să joace un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice, protejarea biodiversității și promovarea sustenabilității la nivel mondial. Aceștia mai susțin că o integrare politică mai profundă și o democrație veritabilă pot fi realizate prin acordarea dreptului de inițiativă legislativă Parlamentului European și prin abolirea unanimității în cadrul Consiliului.
“În cursul dezbaterii de marți, marea majoritate a eurodeputaților au subliniat că așteptările, prioritățile și preocupările cetățenilor au fost auzite în mod ferm și clar în acest exercițiu fără precedent de democrație participativă și că rezultatul trebuie respectat. Mulți au subliniat că cetățenii trebuie să fie implicați mai mult, alături de o reprezentare democratică mai puternică la nivelul UE. Alții au atras atenția asupra unor domenii specifice în care propunerile orientate către cetățeni necesită schimbări profunde, inclusiv alegeri cu adevărat europene, precum și noi competențe ale UE în domenii precum sănătatea, energia, migrația și apărarea. Unii vorbitori au criticat conferința, susținând că procesul este defectuos și că propunerile nu reflectă opinia publică”, a transmis miercuri Parlamentul European.

Prezentarea raportului final al conferinței, de Ziua Europei

Cu ocazia Zilei Europei, în 9 mai, cei trei copreședinți ai Comitetului executiv (care răspunde de luarea deciziilor prin consens cu privire la activitatea Conferinței privind viitorul Europei) vor prezenta președinților instituțiilor UE raportul final al conferinței în cadrul unui eveniment de încheiere la Parlamentul European, la Strasbourg.

În timpul evenimentului, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Emmanuel Macron (pentru Președinția franceză a Consiliului UE), își vor susține discursurile, alături de discursurile cetățenilor din cadrul grupurilor naționale și europene și cele ale copreședinților conferinței. De asemenea, sunt planificate spectacole culturale de către „Danse l’Europe” și orchestra de tineret „DEMOS”.

Pe lângă 449 membri ai sesiunii plenare, inclusiv 108 de cetățeni, vor fi invitați la eveniment 120 de membri ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și 200 de cetățeni din școli locale și studenți Erasmus.

Miniștrii afacerilor europene și alți invitați vor participa, de asemenea, la ceremonie.

Citește și: Comisia Europeană a intervenit pentru sprijinirea economiei statelor UE în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia

(SURSA FOTO: europarl.europa.eu)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − 10 =

Mai mult in ACTUALITATE

PRESShub: Românul care a strâns 250.000 de euro pentru ucraineni

HunedoaraMea.ro1 decembrie 2022

Încă șase proiecte depuse de Primăria Deva prin PNRR

HunedoaraMea.ro26 noiembrie 2022

PRESShub: Cum te poți apăra de efectele nocive ale poluării. Campanie pentru aer curat

HunedoaraMea.ro23 noiembrie 2022

Cei mai buni elevi și sportivi ai Hunedoarei, premiaţi de municipalitate

HunedoaraMea.ro17 noiembrie 2022

FOTO Nicolae al României, pe urmele Regelui Mihai I, la Hunedoara

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2022

Delegație norvegiană și reprezentanți ai Fundației Mihai Eminescu Trust, parteneri în proiectul de restaurare a Sarmizegetusei Regia, în vizită în județ

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2022

A fost atribuit contractul pentru construirea creșei din cartierul devean Dealul Paiului

HunedoaraMea.ro10 noiembrie 2022

PressHUB: Achiziții în lanț în instituțiile publice pentru ultimul model de Iphone

HunedoaraMea.ro3 noiembrie 2022

Bani de la bugetul local pentru cabinete medicale școlare

HunedoaraMea.ro2 noiembrie 2022