ACTUALITATE

Primul muzeu din România dedicat textilelor, deschis la Băița

SURSA FOTO: muzeultextilelor.org
Primul muzeu din România dedicat textilelor, deschis la Băița

Primul muzeu din România dedicat textilelor a fost inaugurat sâmbătă, în comuna Băiţa, la festivitatea de deschidere fiind prezenți ambasadorul SUA, Hans Klemm, și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Muzeul Textilelor este un muzeu privat, proprietarul acestuia fiind Florica Zaharia, fost specialist în conservarea materialelor la Metropolitan Museum of Art din New York. Florica Zaharia are titlul de doctor în textile și a profesat aprope jumătate din viață ca și conservator textile la Metropolitan Museum of Art.

Potrivit site-ului muzeului, colecția Muzeului Textilelor din Băița a fost strânsă în ultimele patru decenii cu pasiune pentru textile, determinare și expertiză profesională de către Florica și Romulus Nicolae Zaharia și a fiicei lor, Ana Teodora Draguș.

Colecția este compusă din textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea. Muzeul deține o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre,  coloranţi și structuri textile și o bibliotecă de specialitate.

Ideea unui muzeu al textilelor a progresat de la colectarea de textile  românești în anii șaptezeci, pentru frumuseţea lor, la instituţia  care este astăzi, unde textilele sunt prezervate, cercetate și  împărtășite cu specialiștii în domeniu și public.

Muzeul Textilelor cuprinde trei locații – două  în localitatea Băiţa și una în satul Hărţăgani. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, va fi într-o casă istorică construită în centrul comunei Băiţa în 1857, și este în proces de restaurare, urmând să fie deschisă publicului peste doi ani. Celelalte două locații ale muzeului sunt în fostul magazin universal al comunei Băiţa și într-o gospodărie din satul Hărţăgani.

Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor prezintă aproximativ 70 de piese din diferite culturi incluzând pânzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din județul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului, demonstrează angajamentul muzeului de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.

Mai multe informații despre Muzeul Textilelor din Băița și despre programul de vizitare puteți afla AICI.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

thirteen − 13 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in ACTUALITATE

mittal hunedoara

Zeci de angajați ai ArcelorMittal Hunedoara au protestat nemulțumiți de blocarea negocierilor privind salariile

HunedoaraMea.ro18 octombrie 2018
telecabina deva

Telecabina de la Cetatea Devei, oprită până vineri

HunedoaraMea.ro10 octombrie 2018
lucrari autostrada

Circulația rutieră pe autostrada A1, între Șoimuș și Simeria, închisă până la jumătatea lunii noiembrie

HunedoaraMea.ro9 octombrie 2018
vot 02

Prezența la referendum nu a trecut pragul de validare. 20,4% dintre alegători au votat în 6/7 octombrie. Vezi participarea la vot în județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro7 octombrie 2018
vot 01

REFERENDUM 2018. Prezența la vot în județul Hunedoara la finalul primei zile

HunedoaraMea.ro6 octombrie 2018
trecere pietoni

Trecerile de pietoni din Deva, semnalizate cu marcaje rutiere antiderapante

HunedoaraMea.ro4 octombrie 2018
POZA CANABIS

Cultură ilegală de canabis descoperită de polițiștii de la Combaterea Criminalităţii Organizate. Un tânăr din Simeria, arestat preventiv

HunedoaraMea.ro3 octombrie 2018
nunu brilinsky

Vladimir Brilinsky a demisionat din funcția de administrator al Sarmizegetusei Regia: „Nu doresc să fiu complice la politizarea și la pesedizarea acestui loc”

HunedoaraMea.ro2 octombrie 2018
dezinsectie

Lucrări de dezinsecție în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro25 septembrie 2018