ACTUALITATE

Primul muzeu din România dedicat textilelor, deschis la Băița

SURSA FOTO: muzeultextilelor.org
Primul muzeu din România dedicat textilelor, deschis la Băița

Primul muzeu din România dedicat textilelor a fost inaugurat sâmbătă, în comuna Băiţa, la festivitatea de deschidere fiind prezenți ambasadorul SUA, Hans Klemm, și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Muzeul Textilelor este un muzeu privat, proprietarul acestuia fiind Florica Zaharia, fost specialist în conservarea materialelor la Metropolitan Museum of Art din New York. Florica Zaharia are titlul de doctor în textile și a profesat aprope jumătate din viață ca și conservator textile la Metropolitan Museum of Art.

Potrivit site-ului muzeului, colecția Muzeului Textilelor din Băița a fost strânsă în ultimele patru decenii cu pasiune pentru textile, determinare și expertiză profesională de către Florica și Romulus Nicolae Zaharia și a fiicei lor, Ana Teodora Draguș.

Colecția este compusă din textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea. Muzeul deține o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre,  coloranţi și structuri textile și o bibliotecă de specialitate.

Ideea unui muzeu al textilelor a progresat de la colectarea de textile  românești în anii șaptezeci, pentru frumuseţea lor, la instituţia  care este astăzi, unde textilele sunt prezervate, cercetate și  împărtășite cu specialiștii în domeniu și public.

Muzeul Textilelor cuprinde trei locații – două  în localitatea Băiţa și una în satul Hărţăgani. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, va fi într-o casă istorică construită în centrul comunei Băiţa în 1857, și este în proces de restaurare, urmând să fie deschisă publicului peste doi ani. Celelalte două locații ale muzeului sunt în fostul magazin universal al comunei Băiţa și într-o gospodărie din satul Hărţăgani.

Cele două expoziții inaugurale reflectă colecția și misiunea Muzeului Textilelor. Expoziția Textile—Artă și Necesitate. Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor prezintă aproximativ 70 de piese din diferite culturi incluzând pânzeturi făcute dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare. Expoziția Matematica Țesutului—Creațiile Elevilor din județul Hunedoara, expusă în spațiul Art Cafe al Muzeului, demonstrează angajamentul muzeului de a lucra cu membrii tineri ai comunității. Muzeograful ambelor expoziții este Florica Zaharia.

Mai multe informații despre Muzeul Textilelor din Băița și despre programul de vizitare puteți afla AICI.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

thirteen − 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in ACTUALITATE

ghiseu permise

Program normal de lucru în 16 și 17 august la Serviciile de eliberare a pașapoartelor și a permiselor de conducere

HunedoaraMea.ro13 august 2018
Foto Stare civila

Program special de lucru cu publicul în perioada 15-18 august al Direcției de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva

HunedoaraMea.ro12 august 2018
lot national debate

Călin Ilieș, elev al Colegiului Național „Decebal”, pe podiumul Campionatului Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni, cu lotul național al României

HunedoaraMea.ro9 august 2018
drum sarmizegetusa

Circulația rutieră spre Sarmizegetusa Regia, redeschisă parțial

HunedoaraMea.ro8 august 2018
marea unire

Conferință Internațională pentru Dialog Intercultural la Deva, sub egida Centenarului Marii Uniri

HunedoaraMea.ro8 august 2018
tabara geoparc 01

Schimb de informații și de idei între studenții Universității din București și voluntarii pentru Geoparc. FOTO

HunedoaraMea.ro6 august 2018
lucrari corvin

Încep lucrările de modernizare a centrului Hunedoarei

HunedoaraMea.ro5 august 2018
flori cetate

Expoziție de flori și aranjamente florale din hârtie, în Cetatea Devei

HunedoaraMea.ro2 august 2018
Viorel Demean

Șeful pompierilor hunedoreni, Viorel Demean, avansat la gradul de colonel

HunedoaraMea.ro1 august 2018