COMUNITATE

„Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla”. Lansare de carte, la Salonul Hunedorean al Cărții

FOTO: rmdsz.ro
„Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla”. Lansare de carte, la Salonul Hunedorean al Cărții

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Curtea Veche Publishing din București, organizează, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, în ziua de 10 octombrie 2015, ora 16.00, o întâlnire cu scriitorul și omul politic Markó Béla.

Întâlnirea are drept scop prezentarea și un dialog pe marginea volumului „Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, societate”, apărut în anul 2014. Volumul cuprinde un amplu dialog între Markó Béla și scriitorul și editorul din Ungaria, Kőrössi P. József.

Apărut inițial în limba maghiară în Ungaria, volumul este tradus în românește de regretata scriitoare și traducătoare Anamaria Pop, care a alcătuit și numeroasele note ale volumului, iar poeziile lui Markó Béla inserate în volum sunt tălmăcite în românește de un alt mare traducător, Paul Drumaru, redactor la Editura Kriterion.

Managerul Bibliotecii Județene din Deva, Sebastian Bara, consideră că volumul oferă prilejul celor care l-au cunoscut pe Markó Béla doar în ipostaza de om politic, de președinte al UDMR (1993-2011), de vicepremier al Guvernului României (2004-2007 și 2009-2012), să descopere în persoana acestuia un poet de mare sensibilitate și originalitate, un intelectual autentic, un gânditor în spirit european, un reprezentant al națiunii căreia îi aparține și cu ale cărei probleme s-a identificat de fiecare dată.

„Întrebărilor și provocărilor lansate de Kőrössi P. József, Markó Béla le răspunde amplu, cu o sinceritate impresionantă, fără să ocolească nimic din ceea ce ar putea contribui mai bine la conturarea unui portret complet al său atât ca om politic, cât și ca poet, dar în primul rând ca intelectual maghiar transilvănean”, spune Sebastian Bara.

Markó Béla își evocă anii copilăriei petrecute în Târgu Secuiesc, își prezintă înaintașii, anii de școală, atmosfera din Clujul studenției la Facultatea de Filologie a Universității clujene, primele preocupări literare, întâlnirea cu poezia, atmosfera din lumea scriitorilor maghiari din România anilor ʼ70-ʼ80, revistele literare cu care a colaborat, primii ani petrecuți la catedră. Amintirile devin și mai vii pe măsură ce sunt evocați anii de după 1990, când Markó Béla a jucat un rol activ pe eșichierul politic din România, iar răspunsurile pe care le dă, detaliate și argumentate, se caracterizează prin obiectivitate și un extraordinar simț al realității, prin echilibru și un spirit european autentic.

„Volum la graniţa dintre interviuri, convorbiri, scriere confesivă şi eseu, în text fiind inserate din când în când şi poeme, mai vechi sau mai noi, „Ruleta maghiară” apare într-o ediţie revizuită şi prescurtată faţă de originalul maghiar. Cu toate acestea, referinţele culturale sunt numeroase, la fel şi cele politice. Markó Béla nu ezită să fie tranşant când este cazul, dar de la un capăt la altul al cărţii îşi păstrează obiectivitatea, fără patimi şi fără a ceda vreun moment ispitei unui naţionalism greşit înţeles. Din discursul lui onest şi bine articulat răzbat când note ironice sau autoironice, când vorbe înţelepte care vădesc atât maturitatea şi detaşarea unui om de stat cu viziune şi anvergură, cât şi fragilitatea unui suflet de artist”, apreciază managerul Bibliotecii Județene din Deva.

Markó Béla a publicat volume de versuri, poezii pentru copii, eseuri. O parte din versuri i-au fost traduse în limbile engleză și franceză. La Curtea Veche Publishing i-au apărut volumele Condamnați la reconciliere (convorbiri cu Ágoston Hugó, 2006), A kert erotikája/ Erotica grădinii (sonete, 2010), Lauda monotoniei/ Az egyhangúság dicsérete (sonete, 2012).

A primit diverse premii și distincții, între care Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din Târgu-Mureș (1974), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1980), Premiul „Füst Milán” (1990), Premiul „Déry Tibor” (1991), Premiul „József Attila” (1994), Premiul „Bethlen Gábor” (1996), Marea Cruce a Republicii Ungare (2004), Steaua României în grad de Cavaler (2004).

Cel căruia îi dă replicile, KŐRÖSSI P. József (născut în 1953, la Oradea), este un cunoscut poet, scriitor și editor de carte din  Ungaria. A fost secretar al Organizației Tinerilor Scriitori Maghiari, apoi secretarul Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A fost redactor în cadrul Editurii Móra din Budapesta. A inițiat și a moderat peste cinci sute de dezbateri literare în România și în Ungaria, cu participarea a numeroși scriitori contemporani români și maghiari. În prezent, este directorul Editurii Noran Libro, parte a grupului editorial Kossuth. Este laureatul  mai multor premii și distincții: Premiul „József Attila” din Cleveland (1987), Premiul Ibby (1999), Premiul pentru Cultura Maghiară (Oradea, 2008).

„Întâlnirea va fi și prilejul unui dialog între Markó Béla și toți cei care doresc să cunoască îndeaproape un intelectual maghiar transilvănean, un scriitor și om de cultură, un om politic respectat și echilibrat”, spune Sebastian Bara.

Afis M. Bela

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × three =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024