COMUNITATE

“Grădina aromată a timpului”, primul spațiu de vizitare din Geoparcul Dinozaurilor accesibil nevăzătorilor. GALERIE FOTO

“Grădina aromată a timpului”, primul spațiu de vizitare din Geoparcul Dinozaurilor accesibil nevăzătorilor. GALERIE FOTO

Turiștii care ajung în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului au de acum posibilitatea să descopere noi semnificații ale legăturilor dintre natură și oameni, în timpul unei plimbări relaxante printre roci, plante aromatice, legume, pomi fructiferi și viță de vie, ce face o legătură între istoria Pământului, meșteșugurile locale și poveștile din grădina bunicii.

“Grădina aromată a timpului”, proiect derulat de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală este, alături de “Livada sensorială” din localitatea Densuș și reamenajarea potecii tematice “Valea Dinozaurilor” ce leagă localitățile Sînpetru, Sibișel, Ohaba Sibișel și Nucșoara, unul dintre cele trei mari proiecte desfășurate în această vară cu sprijinul voluntarilor pentru Geoparc.

Pentru mine,ʺGrădina Aromată a Timpuluiʺ a fost o experiență unică. Am cunoscut persoane noi, am învățat să lucrez în echipă și nu în ultimul rând am învățat să comunic și să îmi exprim propria opinie. În cadrul atelierelor am aflat și cum să gătim salate și să ne hrănim sănătos, dar ne-am și distrat făcând lucuri handmade și desenând. Acum, la final, totul a ieșit perfect și mă simt mândră ca am fost implicată în acest proiect“, consideră Delia Tirea, voluntar pentru Geoparc.

gradina geoparc (1)

“Grădina aromată a timpului” poate fi vizitată la sediul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, din Hațeg, str. Libertății, nr. 9A .

Conform sloganului Geoparcului, “Drum prin vremi”, spațiul a fost amenajat astfel încât vizitatorul să continue, în aer liber, experiența trăită în cadrul expoziției “Balauri, dragoni, dinozauri” din interior. În grădină, el este invitat să afle povestea modului în care, acum câteva sute de milioane de ani, s-au format rocile pe care le vedem azi în Munții Retezat, Șureanu și Poiana Ruscă. Tranziția către vremurile noastre este asigurată de un mozaic din pietre ce înfățișează o cochilie de amonit (animal preistoric ce trăia în Oceanul Thetys acum zeci de milioane de ani), amplasat între rondourile cu plante aromatice (lavandă, cimbru, mentă, busuioc). Urmând Aleea Timpului, vizitatorul face cunoștință cu Grădina bunicii, o grădină cu legumele tradiționale din Țara Hațegului, cu o piatră meteorologică ce prezice starea vremii în Geoparc, iar la finalul călătoriei se poate odihni sub vie sau poate lua parte la activitățile desfășurate în Căsuța Voluntarilor.

gradina geoparc (2)

Mai mult, spațiul poate fi experimentat și de persoanele cu deficiențe de vedere. Pe lângă posibilitatea a de a simți elementele prezente în natură, plăcuțele în alfabetul Braille, realizate cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, oferă informații despre grădină și modul în care ea a fost gândită și realizată.

Spațiul își propune să fie nu doar unul de vizitare, ci și unul educațional, în care elevii de la Colegiul Național “I.C. Brătianu” și cei de la școlile care activează în cadrul Rețelei EduGeoparc să poată desfășura ore destinate cunoașterii naturii.

Proiectul a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România și a fost derulat de Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală, în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din Bucureşti, Primăria oraşului Haţeg, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu Haţeg”, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea şi Asociaţia Nevăzătorilor din România.

gradina geoparc (3)

gradina geoparc (4)

—————–

Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL) realizează programe educaționale, de voluntariat și de promovare a bio și geodiversității de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, în calitate de partener strategic al Universității din București, administratorul ariei. Activitățile Asociației vizează formarea unei atitudini pozitive, corecte și reale față de mediu atât în rândul tinerilor, dar și în cel al comunităților locale și al vizitatorilor din Țara Hațegului și din județul Hunedoara.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + three =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024