COMUNITATE

„Noaptea cercetătorilor europeni” la Colegiul Național „Decebal”

„Noaptea cercetătorilor europeni” la Colegiul Național „Decebal”

„Noaptea cercetătorilor europeni”, un eveniment organizat la nivel european, care popularizează știința și promovează învățarea prin joc, are loc, vineri seara, și la Colegiul Național „Decebal”, din Deva. Evenimentul se desfășoară concomitent în peste 30 de țări și 300 de orașe și are loc, în fiecare an, în ultima zi de vineri a lunii septembrie.

„Manifestările organizate cu această ocazie ilustrează, într-o manieră interactivă, contribuția concretă adusă de cercetători societății și încearcă să-i sensibilizeze pe tineri și pe părinții acestora față de carierele științifice” – Florin Ilieș, directorul Colegiului Național „Decebal”

Evenimentul începe la ora 17, și are loc în Sala ProArte a Colegiului Național „Decebal”. În acest eveniment sunt implicați profesorii de științe exacte ai colegiului. Astfel, experimentele de fizică și robotică sunt coordonate de profesorii Bebu Mihai, Stănculescu Ana, Șipoș Raul și Stănculescu Sorin, experimentele de chimie sunt coordonate de profesorii Ilieș Florin și Ilieș Cornelia iar experimentele de biologie sunt coordonate de profesor Ciortea Eugenia.

Ce cuprinde programul

• Mecanica distractivă – sau „Să ne jucăm, să înțelegem, să explicăm și să privim cu alți ochi jucăriile copilăriei. Să ne jucăm serios cu bile, rotițe, nisip, balonașe,mărgele, cu apă și cu aer. Să realizăm jucării ingenioase din tot felul de obiecte „nefolositoare”. Cum curge aerul? „Legile haosului?”. „Urcăm în jos și coborâm în sus”. Știm să facem un avion care poate să zboare?

• Moleculele în acțiune – care este „forma lichidelor, borcanul zburător, de ce se înclină flacăra, presiunea aerului, căldura în acțiune, motoare și generatoare termice…… Apa care fierbe la mai puțin de 100o C. Cât de tare „arde frigul?”

• Electroni și fulgere în miniatură – ce este plasma, cum putem genera curentul electric, căldura și electricitatea, lumina și curentul electric, generatoare neconvenționale cu lămâi

• Sunete și ultrasunete – să producem sunete cu bare, boabe, lemne, fire metalice, punând în mișcare aerul, apa sau cu diferite obiecte. Ceața rece și ultrasunetele. Sunetul în două dimensiuni sau „imaginea sunetului”.

• Magneții și obiectele care levitează – levitronul, căderea magneților și regula lui Lenz

• Materiale și experimente speciale – levitația cu ajutorul grafitului, bismutului, cuprului și a magneților cu Neodim; supraconductoarele, azotul lichid și levitația; plastilina magică, laserii.

• Construcții electronice, roboți și imprimante 3D – roboți dansatori, mașinuțe teleghidate și jocuri electronice cu lumini

• Jucării și iluzii optice – Să vezi și să nu crezi; lumina este foarte interesantă, lumina care nu se vede … jucării cu oglinzi plane, sferice , cilindrice; Să construim instrumente optice; Cum vedem lumea prin telescop, microscop sau prin alte instrumente optice; Ce este lumina?

• Astronomie – observații astronomice cu ajutorul telescopului și lunetei

• Chimia și viața – săpun, detergenți, explozii de culoare ….

• Biologia distractivă și utilă – cum arată lumea prin microscop, ce grupă sanguină avem, fotosinteza verigă între Soare și Pământ

• Profesor Mircea Lac – Clasa de sculptură în lemn și artă tradițională – Centrul județean de Cultură și Artă Hunedoara – Deva

• Atelier de jucării și mecanisme din lemn și jucării tradiționale din lemn – cum se jucau mai demult copiii când nu aveau la dispoziție tehnica modernă? Ce jucării și dispozitive poți face din lemn cu multă creativitate, pricepere, răbdare și pasiune?

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 5 =

Mai mult in COMUNITATE

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024

Scriitorul Dumitru Tâlvescu, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2024

Vladimir Nabokov, o personalitate fascinantă (A)

HunedoaraMea.ro22 aprilie 2024

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului”

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2024